Un secretar de stat anunță creșterea contribuțiilor sociale la sănătate: „Măsura s-a discutat cu FMI, este esențială și justificată”. REACȚIA ministrului Sănătății, pentru Gândul

Redactor:
Aurelia Alexa
Redactor:
Mădălina Chițu
Un secretar de stat anunță creșterea contribuțiilor sociale la sănătate: „Măsura s-a discutat cu FMI, este esențială și justificată”. REACȚIA ministrului Sănătății, pentru Gândul
Contribuțiile la Sănătate ar putea crește de la anul

Contribuția pentru asigurările de sănătate(CASS) ar putea crește până la 14 la sută, o discuție în acest sens având loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care au considerat că o astfel de măsură este „esențială și justificată”, a declarat luni secretarul de stat din MS Dorel Săndesc.

În prezent CASS este de 10,7%.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătății există discuții privind posibilitatea majorării contribuției pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.

„A fost o discuție privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuții globale. Nu avem o discuție sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuție în perspectivă și merită făcută, după părerea mea”, a spus secretarul de stat, la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO),

Dorel Săndesc a adăugat că discuția din Guvern privind reducerea CAS a venit și pe fondul unei „frici de noi taxe”.

„Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuția e necesară și am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuție este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută”, a mai spus Săndesc. Secretarul de stat a precizat că la discuțiile cu oficialii FMI au participat și reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Agenției Naționale a Medicamentului și ai Ministerului de Finanțe.

Întrebat care a fost poziția FMI, secretarul de stat a răspuns: „Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată.”

Bănicioiu: Declarația este scoasă din context

Contactat de gândul, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este vorba de o propunere mai veche. Întrebat dacă va crește CASS, Bănicioiu a răspuns: „Nu, nici gând, declarația este scoasă din context, a povestit de o propunere veche a FMI, dar cu care nu am fost de acord și am reușit să-i convingem”.

Săndesc: Ministerul Sănătății nu va crește contribuțiile la sănătate

Contactat de gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătății, Dorel Săndesc a precizat că declarația făcută în urmă cu câteva ore la  conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), i-a fost scoasă din context. „Am spus la finalul conferinței că decizia de creștere a contribuțiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătății și nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenție de mărire a CASS-ului. Ministerul și Guvernul, delegați de FMI nu vor crește contribuțiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul”, a spus Săndesc.

Proiectul Codului Fiscal, retras brusc din dezbatere publică

La începutul lunii, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a retras de pe site, la cererea premierului Victor Ponte, proiectele Codului Fiscal și al Codului de Procedură Fiscală, la mai puțin de o zi de la publicarea documentelor care prevedeau noi impozite și taxe.

Mai exact, în proiect se prevedea că persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

„Intenția Guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă și transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în același timp, și adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creșterii economice și la limitarea extinderii poverii fiscale”, se arată în comunicatul transmis după retragerea documentelor, retragere despre care mediul de afaceri susține că naște suspiciuni.

Totodată, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori s-a întors în Parlament, după ce a ajuns pe masa președintelui care a cerut legislativului reexaminarea proiectului.

Băsescu a precizat că susține măsura, însă are rezerve legate de sustenabilitatea sa, mai exact de sursele de compensare pe care le-a prezentat Guvernul.

Reducerea CAS ar urma să fie revotată în toamnă, când președintele va fi obligat fie să o promulge, fie să o atace la Curtea Constituțională.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Horoscop 12 mai 2021. Zodia care beneficiază de capital puternic: va face alegeri inspirate
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide