Un secretar de stat anunță creșterea contribuțiilor sociale la sănătate: „Măsura s-a discutat cu FMI, este esențială și justificată”. REACȚIA ministrului Sănătății, pentru Gândul

Un secretar de stat anunță creșterea contribuțiilor sociale la sănătate: „Măsura s-a discutat cu FMI, este esențială și justificată. REACȚIA ministrului Sănătății, pentru Gândul
Publicat: 28/07/2014, 17:19
Actualizat: 06/07/2016, 14:17

Contribuția pentru asigurările de sănătate(CASS) ar putea crește până la 14 la sută, o discuție în acest sens având loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care au considerat că o astfel de măsură este „esențială și justificată”, a declarat luni secretarul de stat din MS Dorel Săndesc.

În prezent CASS este de 10,7%.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătății există discuții privind posibilitatea majorării contribuției pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.

„A fost o discuție privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuții globale. Nu avem o discuție sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuție în perspectivă și merită făcută, după părerea mea”, a spus secretarul de stat, la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO),

Dorel Săndesc a adăugat că discuția din Guvern privind reducerea CAS a venit și pe fondul unei „frici de noi taxe”.

„Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuția e necesară și am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuție este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută”, a mai spus Săndesc. Secretarul de stat a precizat că la discuțiile cu oficialii FMI au participat și reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Agenției Naționale a Medicamentului și ai Ministerului de Finanțe.

Întrebat care a fost poziția FMI, secretarul de stat a răspuns: „Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată.”

Bănicioiu: Declarația este scoasă din context

Contactat de gândul, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este vorba de o propunere mai veche. Întrebat dacă va crește CASS, Bănicioiu a răspuns: „Nu, nici gând, declarația este scoasă din context, a povestit de o propunere veche a FMI, dar cu care nu am fost de acord și am reușit să-i convingem”.

Săndesc: Ministerul Sănătății nu va crește contribuțiile la sănătate

Contactat de gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătății, Dorel Săndesc a precizat că declarația făcută în urmă cu câteva ore la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), i-a fost scoasă din context. „Am spus la finalul conferinței că decizia de creștere a contribuțiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătății și nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenție de mărire a CASS-ului. Ministerul și Guvernul, delegați de FMI nu vor crește contribuțiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul”, a spus Săndesc.

Proiectul Codului Fiscal, retras brusc din dezbatere publică

La începutul lunii, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a retras de pe site, la cererea premierului Victor Ponte, proiectele Codului Fiscal și al Codului de Procedură Fiscală, la mai puțin de o zi de la publicarea documentelor care prevedeau noi impozite și taxe.

Mai exact, în proiect se prevedea că persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

„Intenția Guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă și transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în același timp, și adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creșterii economice și la limitarea extinderii poverii fiscale”, se arată în comunicatul transmis după retragerea documentelor, retragere despre care mediul de afaceri susține că naște suspiciuni.

Totodată, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori s-a întors în Parlament, după ce a ajuns pe masa președintelui care a cerut legislativului reexaminarea proiectului.

Băsescu a precizat că susține măsura, însă are rezerve legate de sustenabilitatea sa, mai exact de sursele de compensare pe care le-a prezentat Guvernul.

Reducerea CAS ar urma să fie revotată în toamnă, când președintele va fi obligat fie să o promulge, fie să o atace la Curtea Constituțională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...