Un SIMPLU CALCUL demonstrează MAREA PROBLEMĂ a companiilor de stat. Cât produce și ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajați

Redactor:
Clarice Dinu
Redactor:
Victor Rotariu
Un SIMPLU CALCUL demonstrează MAREA PROBLEMĂ a companiilor de stat. Cât produce și ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajați
La finalul primului semestru al acestui an cele 1.157 de companii care aparțin statului (administrației centrale și locale) aveau plăți restante în valoare totală de 13,53 de miliarde de lei, circa trei miliarde de euro, dintre care aproximativ 750 de milioane de euro către bugetul general consolidat, respectiv către bugetul statului, de pensii, de șomaj și al asigurărilor sociale de sănătate, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe. Diferența reprezintă plățile restante către partenerii comerciali, fie ei furnizori de bunuri și servicii sau de utilități, tot aparținând statului sau din mediul privat.

Dintre cele aproape 1.200 de companii, 242 sunt „operatori economici la care statul este acționar unic sau majoritar, ori deține direct sau indirect o participație majoritară”, celelalte 915 fiind „operatori economici la care unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari, ori dețin direct sau indirect o participație majoritară”, conform Finanțelor.

Profitul brut este de două mai mic decât datoriile

La venituri totale de 6,88 de miliarde de euro, companiile deținute de administrațiile din România, de la CFR SA la Radet, de exemplu, au avut cheltuieli totale de 5,5 miliarde de euro, respectiv un profit brut de 1,4 miliarde de euro. Acest profit brut însă este de mai mult de două ori mai mic decât plățile restante pe care aceste companii le au către bugetele statului sau către terți. Printre aceste companii se numără și firmele de salubritate precum și centralele electrice de termoficare, dar și companiile de transport public în comun ale diverselor autorități locale.

Fiecare dintre cei aproape 300.000 de angajați din companiile de stat (deținute de autoritățile centrale sau de cele locale) a produs, în medie, în fiecare lună din primul semestru al acestui an, venituri de 3.830 de euro, un profit brut de 767 de euro și plăți restante în valoare de 1.666 de euro, dintre care 333 de euro către bugetul general consolidat, la o cheltuială salarială medie de 666 de euro pe lună. Altfel spus, cheltuiala, pe zi, cu salariul este de 23 de euro pentru fiecare angajat în parte, căruia îi revin, în medie zilnică, venituri de 127 de euro, un profit brut de 28 de euro și o datorie de 56,3 euro.

Companiile de stat, datorii de 2,36 miliarde de euro, în 2014, către bugetele statului

La finele anului trecut plățile restante ale companiilor deținute de stat au fost în valoare de 5,5 miliarde de euro, dintre care 2,36 de miliarde de euro chiar către bugetul general consolidat, respectiv către bugetul general al principalului lor acționar: statul, prin administrațiile locale sau centrale. Spre comparație, anul trecut „gaura” din sistemul de pensii de stat, respectiv diferența dintre veniturile din contribuțiile de asigurări sociale și plata efectivă a pensiilor a fost de trei miliarde de euro, sumă la care s-a ajuns deja, anul acesta, după doar opt luni.

Unul din trei angajați oficiali din economie este plătit de către stat

În primele șase luni ale acestui an numărul angajaților din companiile deținute de stat a scăzut cu aproape 15.000, de la nivelul de 314.718 înregistrat la finele anului trecut. Cum numărul bugetarilor este de circa 1,2 milioane de angajați iar în economie lucrează, oficial, circa 4,5 milioane de angajați, rezultă că unul din trei angajați cu forme legale din România este plătit, direct sau indirect, din bani publici.

Conform datelor oficiale ale ANAF, la finele primului semestru al acestui an cele mai mari companii de stat cu datorii către bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate și bugetul de șomaj) sunt ELCEN București, cu aproape 900 milioane de lei (în condițiile în care oficialii Electrocentrale București – companie care aparține de Ministerul Economiei – susțin că au de încasat datorii de peste trei miliarde de lei de la RADET, care aparține Primăriei Municipiului București), Complexul Energetic Hunedoara, cu aproape 400 de milioane de lei, RATB cu peste 220 de milioane de lei și Poșta Română, cu aproape 220 de milioane de lei.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide