Un tânăr de 20 de ani din Arad, prins când voia să vândă două bombe artizanale, construite după un manual de terorism de pe internet

Un tânăr de 20 de ani din Arad, Remus Văsuț, care fabrica bombe artizanale explozive, după un manual de terorism de pe Internet, a fost prins, vineri, surse din rândul anchetatorilor afirmând că acesta voia să vândă bombele și că ar putea fi cercetat pentru terorism, alături de el fiind reținut și un furnizor de materii prime.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că un tânăr de 20 de ani care a fabricat mai multe bombe artizanale explozive a fost capturat, vineri seară, în localitatea Ghioroc din județul Arad, în urma unei operațiuni coordonate de DIICOT Timișoara.

Foto: Facebook.

Conform profilului personal de Facebook, Remus Văsuț este născut în Ghioroc și locuiește în Arad, are 20 de ani și se ocupă cu tatuajele.

Tânărul a fabricat bombele artizanale explozive folosind nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, și azotat de amoniu.
Potrivit surselor citate, tânărul a confecționat bombele în locuința sa, după ce și-a adunat informațiile de pe Internet și de la un inginer chimist.

Foto: Remus Văsuț, Facebook.

Bărbatul a fost monitorizat timp de mai multe luni de către anchetatori. Ofițerii Serviciului de Informații Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care și-l amenajase în casa în care locuia, iar de pe Internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecționează bombele.

Tânărul avea doi complici, respectiv un furnizor de materii prime din București și un inginer chimist care îi dădea sfaturi.
Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, și fierbea substanța de mai multe ori în laboratorul de acasă, până se recristaliza. Potrivit acelorași surse, așa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanță asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Foto: Facebook

Sursele citate afirmă că tânărul a spus mai multor cunoscuți că poate atașa dispozitivului cuie, piulițe sau șuruburi astfel încât forța distructivă a acestuia să fie cât mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcționarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecționat le-a scos la vânzare. Acesta le-a mai spus cunoscuților săi că dorește ca în urma vânzării bombelor să își cumpere un pistol și că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecționate de el.

Foto: Facebook.

Procurorii DIICOT Timișoara l-au reținut pe tânărul de 20 de ani în localitatea Ghioroc de lângă Arad, pe furnizorul de materii prime din București și l-au dat în urmărire pe inginerul chimist, care se află în Germania.

Conform unui comunicat de presă, procurorii DIICOT Timișoara au fost sesizați de SRI că Remus Văsuț are preocupări care implică fabricarea unor dispozitive explozive improvizate, acesta fiind sprijinit și de alte persoane care îl consiliază tehnic și îi pun la dispoziție materialele pentru fabricarea explozibililor.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide