Un virus care ar fi omorât 500 de milioane de oameni ar fi apărut cu 1.000 de ani mai devreme decât se estimase / Ce ne spune asta despre coronavirus – FOTO

Un virus care ar fi omorât 500 de milioane de oameni ar fi apărut cu 1.000 de ani mai devreme decât se estimase / Ce ne spune asta despre coronavirus - FOTO
Un virus care ar fi omorât 500 de milioane de oameni ar fi apărut cu 1.000 de ani mai devreme decât se estimase / Sursă FOTO: Wikpedia
Publicat: 25/07/2020, 21:08
Actualizat: 25/07/2020, 21:09

Este posibil ca unii vikingi să fi murit din cauza tulpinilor, în prezent dispărute, ale unuia dintre cei mai mortali agenți patogeni ai omenirii: variola. Noile descoperiri arată faptul că virusul care a omorât 500 de milioane de oameni ar fi fost contractat de oameni cu 1.000 de ani înainte de termenul estimat anterior întrucât rămășițele vikingilor datează din anii 600.

Cercetătorii au colectat ADN-ul de la virușii găsiți în rămășițele europenilor de nord, care trăiau în timpul epocii vikingilor, unii dintre ei fiind probabil vikingi, și au descoperit că erau infectați cu versiuni dispărute, dar înrudite, ale virusului variola, potrivit unui studiu publicant în Science.

Variola, unul dintre cele mai mortale virusuri de pe glob

Noua descoperire arată că variola ar fi fost contractată de oameni încă din anul 603, aproape cu 1.000 de ani înainte de termenul estimat anterior în urma dovezile găsite de specialiști.

Cercetătorii au descoperit anterior urme antice de ADN al virusului variola la o mumie care datează de la mijlocul anilor 1600. Astfel s-a stabilit că originea comună a tulpinilor moderne este în secolul al XVI-lea sau al XVII-lea .

Momentan nu se știe perioada exactă în care virusul care provoacă variola a început să fie contractat de oamenii. Se estimează că boala a omorât aproximativ 500 de milioane de oameni și este singurul agent patogen uman care a fost eradicat la nivel global.

Singurul agent patogen uman care a fost complet eliminat ar fi făcut victime încă din anii 600

În anumite scrieri de acum 3.000 de ani sunt documentate simptome asemănătoare variolei, iar oamenii de știință au identificat posibile leziuni ale pielii, provocate de variolă, pe resturi mumificate. Însă este dificl de demonstrat că virusul variolei a fost cauza acestora.

„Este o muncă cu adevărat interesantă. Înțelegerea noastră despre această boală istorică și devastatoare a devenit mult mai largă. Descoperim diversitatea (n.r. a virusului variola) care nu a fost necunoscut și neapreciat până acum”, susține Ana Duggan, genetician la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, care nu a fost implicată în studiu.

Martin Sikora, biolog computațional la Universitatea din Copenhaga, și colegii săi au izolat ADN-ul viral de pe dinții și oasele a 1.867 de oameni care au trăit cu aproximativ 31.000 – 150 de ani în urmă. Dintre acei oameni, 13 aveau rămășițe din virusul variolei. Unsprezece rămășițe au aparținut unor oameni – inclusiv unora despre care se cred că sunt vikingi – care au trăit în nordul Europei, în vestul Rusiei și în Marea Britanie în timpul epocii vikinge în urmă cu mai bine de 1.000 de ani. Alți doi au trăit în vestul Rusiei în secolul XIX și au fost infectați cu tulpini de virus variola foarte asemănătoare cu tulpinile moderne ale virusului.

Vikingii infectați ar fi fost un factor favorabil răspândirii virusului în Europa

Echipa a reconstruit modelele genetice aproape complete ale patru dintre cele 11 virusuri antice, care dezvăluie că tulpinile din epoca vikingă aparțin unui grup de virusuri variole acum dispărut. În această perioadă, variola este posibil să fi fost răspândită în toată Europa și ar fi putut cauza boli grave, spune Martin Sikora. Este posibil, de asemenea, dacă vikingii au fost infectați, să fi răspândit boala în timpul călătoriilor lor.

Deși virusurile antice variole sunt acum dispărute, rămășițele ADN-ului lor ajută la descoperirea legăturile extinse dintre oameni și agenții patogeni.

„Aceste tipuri de pandemii au făcut parte din istoria noastră. Ceea ce vedem astăzi este doar vârful aisbergului a ceea ce era în jurul nostru”, mai punctează specialistul.

Ultimul caz de variolă care a fost contractată natural a fost semnalat în anul 1977. Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că virusul a fost în totalitate eradicat.

Se pare că variola ar fi apărut în China,aproximativ în anii 1500, deși originea virusului nu este cunoscută încă. Ulerior, în secolul XVIII, virusul care provoacă variola, ar fi ucis 400.000 de oameni în fiercare an, printre care și 6 monarhi. Abia în 1797 Edward Jenner a reușit să producă vaccinul modern împotriva variolei, cunoscută și drept ciuma roșie.

Prin urmare, și virusul SARS-CoV-2 este posibil să fi apărut cu mult timp înainte de a declanșa o pandemia generală pe întreg globul, mai ales că unele studii indică faptul în anumite zone ar fi fost persoane infectate încă din vara lui 2019. În prezent, există mai multe vaccinuri în faza de testare, însă câți ani va dura până când virusul va fi cu adevărat eradicat?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...