Una din bombele artizanale construite de un tânăr, detonată; a doua, păstrată ca probă în dosar

Una din bombele artizanale construite de un tânăr, detonată; a doua, păstrată ca probă în dosar
Una din cele două bombe artizanale explozive, confecționate de un tânăr din județul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.
Publicat: 20/12/2013, 22:51
Actualizat: 12/02/2016, 11:16

Una din cele două bombe artizanale explozive, confecționate de un tânăr din județul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.

Cele două bombe artizanale explozive confecționate pe baza de nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, și azotat de amoniu, au fost ridicate de ISU Arad, care le-a transportat la poligonul din municipiu, una fiind detonată, iar cea de-a doua fiind păstrată în incintă, ca probă la dosar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform surselor citate, tânărul din Arad, Remus Văsuț, suspectat că se ocupa cu confecționarea de bombe artizanale explozive în propria locuință, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă două astfel de obiecte unui lucrător SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar în fața casei tânărului.

Potrivit surselor, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute și aveau atașate cuie, piulițe și șuruburi, pentru ca forța distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcționarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecționat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuților săi că dorește ca în urma vânzării bombelor să își cumpere un pistol și că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecționate de el.

De asemenea, anchetatorii spun că pe ușa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul ușii era desenată zvastica, iar pe interior scria „14/88”, cifre care ar reprezenta data nașterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaștere al neonaziștilor (88).

Întreaga operațiune a fost coordonată de DIICOT Timișoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad și Poliția de Frontieră Arad.

Tânărul, care a fost monitorizat mai multe luni de către anchetatori, urmează să fie dus la Timișoara, la sediul DIICOT, unde va fi audiat.

Ofițerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care și-l amenajase în casa în care locuia. De pe internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecționează bombele.

Tânărul din Arad avea, potrivit surselor citate, doi complici, un furnizor de materii prime din București și un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Și furnizorul de materiale din București a fost ridicat în urma unor percheziții care au avut loc în Capitală.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură. În laboratorul de acasă fierbea substanța de mai multe ori până se recristaliza.

Potrivit acelorași surse, așa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanță asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX, că nu au fost implicați în acest caz.

„Nu am fost solicitați să intervenim în vreun fel în acest caz, noi ridicăm doar bombe și alte elemente explozive găsite neexplodate din timpul războiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani