• Publicat:
Știri

Una dintre cele mai populare stațiuni din România ar putea deveni tabără de refugiați: ”Noi trăim din turism, avem și copii, nu suntem de acord”

Una dintre cele mai populare stațiuni din România ar putea deveni tabără de refugiați: ”Noi trăim din turism, avem și copii, nu suntem de acord”
Aproximativ 500 de refugiați ar urma să fie cazați într-o fostă unitate militară, pe litoralul românesc, la Vama Veche, relatează stirileprotv.ro. Autoritățile nu au confirmat încă acest lucru, dar lucrările de amenajare sunt în plină desfășurare.

În localitatea Vama Veche, judetul Constanta, la mai putin de 20 de metri de granita cu Bulgaria, ar urma să fie organizată o tabără pentru refugiați, precizează sursa citată. Comunitățile din Vama Veche, 2 Mai și Limanu au fost anunțate neoficial ca se asteapta un posibil val de cel putin 500 de oameni.

De cateva zile, mai multe echipe de muncitori lucrează la foc continuu pentru a termina de reabilitat o fostă unitate militară, ce va fi transformata in tabara pentru refugiati.

Garda de Coastă a trimis acum câteva luni o solicitare la toate autoritățile din sudul litoralului, cerând informații despre clădiri care pot fi transformate în centre pentru refugiați. Garda de Coasta nu a transmis nimic oficial până acum, dar a recunoscut un singur lucru, și anume că se fac lucrări de igienizare a imobilului.

Potrivit presei locale,  într-o ședință de îndată a Consiliului Local Mangalia din luna septembrie a anului trecut, a fost citit un document emis de Garda de Coastă, prin care Primăria Mangalia este solicitată să caute spații de cazare pentru 4-500 de refugiați, care ar urma să ajungă în sudul litoralului din Turcia.

Ulterior, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a ținut să precizeze că este vorba despre găsirea unei platforme betonate pe care să poată fi amenajate corturi, dușuri și toalete ecologice pentru circa 400-500 de refugiați. „Nu căutăm locuințe, să nu se înțeleagă greșit”, a spus edilul. Mai apoi, administrația locală a dat de înțeles că nu vor mai veni refugiați în localitate!

Localnicii nu sunt încântați de ideea aducerii refugiaților în zonă.

„La fosta unitate de grăniceri din Vama Veche, Armata lucrează, amenajează o tabără pentru refugiați din ce înțelegem noi! Dar, oficial, nimeni nu ne spune nimic. Noi nu suntem de accord. În Limanu, mai exact în Vama Veche, vin turiști. Noi trăim din turism. Avem și copii, nu suntem de acord, nu știm ce refugiați vin, ce fel de oameni sunt”, au ținut să precizeze mai mulți cetățeni din Limanu, pentru Replica de Constanța.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat, pentru replicaonline.ro, că se fac lucrări de întreținere și igienizare și că spațiul „fiind al Poliției de Frontieră, poate deveni și spațiu de triere pentru migranți”.

Inchide