Unda de poluare cu țiței din Olteț a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgănești

Unda de poluare cu țiței din Olteț a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgănești
Publicat: 31/05/2012, 12:41
Actualizat: 31/05/2012, 12:41

Unda de poluare cu țiței provenind de la o conductă spartă a societății Conpet a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgănești, unde echipele de intervenție montează baraje absorbante și continuă să împrăștie material absorbant pentru neutralizare, informează, joi, Ministerul Mediului.

Barajul de la Drăgănești Olt a fost închis de miercuri pentru ca pata să nu ajungă și în aval și să curgă spre Dunăre. Acesta va rămâne închis până când va fi neutralizată total pata de țiței.

În zona lacului de acumulare Drăgănești sunt echipe de intervenție de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt și Conpet, care pun barajele absorbante și împrăștie materialul absorbant, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului și Pădurilor.

Potrivit sursei citate, ABA Olt a achiziționat încă 12 tone de material absorbant, după ce miercuri a fost epuizat stocul de 15 tone deținut de Administrația Națională Apele Române, la nivelul administrațiilor bazinale de apă.

Afluxul de poluant de pe Olteț s-a diminuat considerabil în secțiunea pod DN 64, la Fălcoiu, astfel că operațiunile sunt concentrate la puntea pietonală de la Cioroiu, unde echipele SGA Olt și Conpet împrăștie în continuare material absorbant.

În zona unde s-a produs poluarea au fost montate, miercuri, generatoare electrice, astfel încât echipele au continuat acțiunea de depoluare și pe timpul nopții.

Lucrătorii de la Apele Române și pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt intervin continuu, de miercuri dimineață, iar echipele se schimbă la fiecare 12 ore. În continuare se construiesc baraje plutitoare și se aruncă în Olt substanțe biodegradabile absorbante pentru neutralizarea undei de țiței.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu, echipele de pompieri au lucrat miercuri noapte fără întrerupere.

„Astăzi de dimineață echipajele au fost înlocuite și acționăm acum cu 20 de oameni și două bărci. Urmează să mai împrăștiem astăzi pe cursul Oltului alte 10 tone de materiale biodegradabile absorbante. În total au fost aruncate peste 30 de tone de astfel de substanțe”, a declarat Alin Băsășteanu.

La fața locului sunt și reprezentanți ai Prefecturii Olt, care monitorizează situația.

Potrivit subprefectului de Olt Virgil Delureanu, toți reprezentanții instituțiilor care intervin în zonă s-au întrunit joi dimineață în ședință pentru a stabili planul de măsuri pentru ziua în curs.

„S-au construit în această dimineață două baraje plutitoare de 500 de metri fiecare, pe Olt, și au venit două tiruri cu materiale absorbane care vor fi împrăștiate astăzi. Totodată, ne-au sosit două șalupe pe care le folosesc echipele operative. Situația este sub control și vom lucra fără întrerupere până neutralizăm poluarea”, a declarat Virgil Delureanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

În plus, în zonă se acționaeză cu două vidanje pentru extragerea țițeiului revărsat în apă, iar în paralel comisarii Gărzii de Mediu au început să facă o evaluare a pagubelor.

„Momentan nu avem o situație exactă, se lucrează la ea și estimăm că după prânz vom avea o evaluare corectă a pagubelor produse ecositemului. Nu am observat până acum pești sau păsări moarte”, a declarat Gheorghe Neacșa, șeful Gărzii de Mediu Olt.

Ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, declara, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localității Fălcoiu, din județul Olt, că în apele Oltețului s-au scurs aproximativ 50 de tone de țiței din conducta Conpet care s-a fisurat, iar pata se întinde pe 15-20 de kilometri.

„Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de față pata de țiței se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri și apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteț. Barajul de la Drăgănești a fost închis și sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre”, a spus ministrul Rovana Plumb.

Ea a precizat că populația din zonă a fost informată să nu ia apă din râu, să nu adape animalele și să nu pescuiască, pentru că este pericol pentru sănătatea umană.

Oltețul a fost poluat cu țiței în dreptul abatorului din orașul Balș (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.

Pompierii și lucrătorii de la Garda de Mediu au montat un prim baraj format din trei părți, respectiv două porțiuni plutitoare din plastic și una din burete plutitor, la intrarea în localitatea Fălcoiu. Pata de țiței a trecut însă de acest baraj, după ce porțiunile plutitoare din plastic s-au rupt la montare din cauza curenților.

De asemenea, alte două baraje au fost amplasate la ieșirea din localitatea Fălcoiu și în satul Cioroiu, în încercarea de a opri pata să ajungă în Olt, fără niciun rezultat însă.

Potrivit Ministerului Mediului și Pădurilor, societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naționale de Mediu pentru poluarea cu țiței de pe malul stâng al Oltețului, în zona Balș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...