Ungureanu: Cazul Hayssam, exemplar pentru cum clasa politică a fost complice la devalizarea industriei

Ungureanu: Cazul Hayssam, exemplar pentru cum clasa politică a fost complice la devalizarea industriei
Publicat: 19/07/2013, 11:01
Actualizat: 11/12/2013, 10:17

Fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comentând reținerea lui Omar Hayssam, că acest caz e exemplar pentru modul în care clasa politică a devenit complice la devalizarea industriei, menționând că Justiția funcționează și că este mândru de cei din SIE.

Potrivit acestuia, cazul Hayssam este „exemplar” pentru felul în care o parte a clasei politice a devenit complice, alături de oameni de afaceri de acest gen, la devalizarea economiei românești.

„Cazul lui Hayssam este exemplar pentru felul în care o parte a clasei politice românești a devenit complice alături de pseudo afaceriști gen Omar Hayssam, la devalizarea, la părăginirea industriei României. E timpul să facem un inventar al acestor lucruri: a modului cum au fost privatizate anumite societăți, a felului cum au fost demontate și vândute bucată cu bucată”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a subliniat că aducerea în țară a lui Omar Hayssam certifică că justiția în România funcționează .

„În primul rând, faptul că s-a întâmplat acest lucru certifică că justiția în România funcționează și nu există faptă împotriva legii care să nu fie pedepsită. Finalul este în conformitate cu decizia justiției, acest lucru arată că statul român este puternic și instituțiile urmăresc și își îndeplinesc atribuțiile”, a precizat Mihai Ungureanu.

El a spus că a reținut felicitările aduse de președinte Serviciilor.

„Acest lucru mă face mândru de eforturile pe care foștii mei colaboratori îl fac în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, a adăugat Ungureanu.

Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, mulțumește instituțiilor și ofițerilor implicați în această amplă operațiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în țară pe domnul Omar Hayssam pentru ispășirea pedepsei”, se arăta în comunicatul transmis vineri dimineață de Administrația Prezidențială.

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rățiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoș.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistrații Curții de Apel București, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ