UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei

UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei
Publicat: 29/05/2012, 14:45
Actualizat: 08/06/2012, 14:05

Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc într-o familie aflată sub pragul național al sărăciei, aproximativ câți se află în această situație și în Statele Unite (23,1%), se arată într-un raport UNICEF asupra amplorii sărăciei copiilor, relatează postul France Info în pagina online.

UNICEF dezvăluie, într-un raport cutremurător, amploarea sărăciei copiilor, arătând că în țările „bogate” din Europa trăiesc aproximativ 13 milioane de copii săraci, iar cele „avansate economic” numără aproximativ 30 de milioane de copii săraci din totalul de 200 de milioane la nivel mondial. Țările „avansate economic” sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), plus Norvegia, Islanda, Australia, Canada, Statele Unite, Japonia, Noua Zeelandă și Elveția. Sărăcia, o noțiune subiectivă, este inerentă fiecărei societăți, raportul măsurând sărăcia relativă fiecărei țări.

Astfel, peste unul din patru copii din România trăiește într-o familie aflată sub pragul național al sărăciei, cam tot câți se află în această situație în Statele Unite (23,1%), potrivit raportului. La polul opus, Islanda are doar 4,7% copii săraci. În Franța, acest nivel atinge 8,8%, adică aproximativ 1,3 milioane de copii, dintre care jumătate trăiesc în condiții nepotrivite de locuit, iar aproximativ 20.000 nu au domiciliu stabil.

Raportul scoate în evidență carențele din anumite state, ca de exemplu Franța, în felul în care este abordată această problemă. Cu fonduri de 3,7% din PIB destinate alocațiilor familiale, serviciilor sociale și unor înlesniri la plata impozitelor, Franța este campioana cheltuielilor în favoarea familiei, fiind urmată de Suedia și Marea Britanie. Cu toate acestea, politica familială franceză permite diminuarea cu jumătate sărăcia copiilor, în timp ce alte țări, ca Belgia și Danemarca, sunt mult mai performante la acest capitol, cu cheltuieli mai mici.

Agenția ONU măsoară, de asemenea, privările suferite de către copii, în baza a 14 criterii de evaluare, între care trei mese pe zi, fructe și legume proaspete, manuale potrivite, un loc liniștit pentru efectuarea temelor și o conexiune rapidă la Internet. Dintre țările cele mai bogate, Franța (10,1%) și Italia (13,3%) sunt singurele care depășesc pragul de 10% în privința copiilor afectați de privațiuni. Democrațiile scandinave și nordice le asigură copiilor lor cele mai bune condiții (3% suferă privări), la polul opus situându-se România (70%) și Bulgaria (50%).

Din punct de vedere social, sărăcia afectează mai degrabă copiii ai căror părinți au probleme la locul de muncă (47% în Franța, față de 43% în medie) sau familiile de imigranți (20,5% în Franța față de o medie de 16%), decât familiile monoparentale sau cu un nivel de pregătire slab. Având în vedere perioada de criză din prezent, UNICEF pledează pentru crearea unui observator național și a unui drept la compensarea sărăciei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste