Uniunea Europeană a luat o decizie istorică. Măsura așteptată de toți românii se va aplica oficial din 2017

Publicat: 01/07/2015, 19:15
Actualizat: 02/09/2019, 20:22

Facturile uriașe la telefon îți ruinează vacanța și conexiunea la internet nu se ridică la nivelul așteptărilor tale? Aceste experiențe neplăcute vor aparține, în curând, trecutului. La doi ani după ce Comisia Europeană a înaintat propunerea pentru o piață de telecomunicații unică, Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord istoric.

Uniunea Europeană a luat o decizie istorică. Măsura așteptată de toți românii se va aplica oficial din 2017

Astfel, tarifele pentru roaming vor dispărea în luna iunie a anului 2017. Când vor călători în UE, utilizatorii de telecomunicații mobile vor plăti același preț ca și acasă, fără taxe suplimentare.

Dincolo de acest aspect, vor fi instituite reguli stricte pentru neutralitatea internetului, astfel încât fiecare european să aibă acces la conținutul online, fără discriminare.

Aceste măsuri vor fi completate de o reformă ambițioasă a pieței de telecomunicații în 2016, informează europa.eu. Reforma va include o coordonare mai eficientă la nivelul UE, în privința reglementării serviciilor telecom. Planul CE vizează DSM (Digital Single Market), Piața Digitală Unică.

Andrus Ansip, vicepreședintele pentru Piața Digitală Unică, a declarat: „Europenii așteptau de ceva timp eliminarea tarifelor la roaming, dar și reforma neutralității spațiului virtual. Apelul lor a fost auzit. Încă mai avem multe de făcut. Planurile noastre au fost susținute săptămâna trecută de șefii de state și guverne din Europa și ar trebui să ne mobilizăm mai repede ca niciodată”.

La rândul său, comisarul pentru Economia și Societatea Digitală, Gunther H. Oettinger, a spus: „Salut acest acord crucial. Ambele reforme sunt esențiale pentru consumatori și companii în societatea digitală. Vom construi aceste fundații în următoarea revizuire a legislației telecomunicațiilor, la nivel european”.

Iunie 2017, luna în care vor fi eliminate tarifele la roaming

Timp de zece ani, CE a încercat să determine renunțarea la tarifele de roaming. Prețurile pentru apeluri, SMS și trafic de date au scăzut cu 80% începând cu 2007.

Ca măsură interimară, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date și 0,02 euro pentru un mesaj text. Această taxare a roamingului este cu 75% mai ieftină decât actualele tarife.

Internetul deschis, o garanție

Acordul de marți include pentru prima oară principiul neutralității internetului în legislația UE: utilizatorii vor putea accesa liber conținutul, fără să fie blocați și prioritizarea contracost nu va fi permisă. De exemplu, accesul către site-ul unui startup nu va mai fi încetinit, în favoarea site-urilor marilor companii. UE speră că prin această reformă va evita fragmentarea pieței unice, creând certitudinea legală pentru companii și ușurându-le misiunea, atunci când activează peste hotare.

Următorii pași

După acordul politic, textul legii va fi aprobat formal de PE și CE, apoi va fi tradus în toate limbile folosite în UE. Următorul pas este publicarea în Monitorul Oficial (Official Journal) și intrarea în vigoare.

CE VA FACE COMISIA EUROPEANĂ CU TARIFELE DE ROAMING ÎN 2017. DECIZIA ESTE ISTORICĂ

Reforma „2009 Telecoms Package”, care face parte din Strategia Pieței Unice Digitale, se va referi la cinci provocări majore:

O piață cu adevărat unică

Comisia Europeană trebuie să combată fragmentarea, pentru a le permite operatorilor telecom să facă economii, generând astfel economii și pentru consumatori.

Spectrul telecom

Statele Membre obțin venituri considerabile din vânzarea spectrelor radio. Chiar dacă aceste venituri ar trebui să rămână exclusiv în statele membre, este necesar un management armonizat.

Investiții în telecomunicații

Regulamentele actualizate ar trebui să furnizeze stimulente pentru jucătorii de pe piață, astfel încât să investească în rețele de mare viteză și conexiuni de calitate ridicată.

Mai mult, CE dorește să acorde o importanță la fel de mare ambelor categorii de jucători din industrie, atât celor tradiționali, cât și online.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii