Uniunea Europeană amână acreditarea ambasadorului britanic

Uniunea Europeană amână acreditarea ambasadorului britanic
Uniunea Europeană amână acreditarea ambasadorului britanic / Sursă Foto: Shutterstock /
Publicat: 28/01/2021, 19:52
Actualizat: 06/04/2021, 15:07

Uniunea Europeană a amânat procedura de acreditare a noului ambasador britanic la Bruxelles. Decizia este o reacție refuzul Marii Britanii de a acorda statut diplomatic deplin ambasadorului european la Londra, iar, pe fondul amplificării tensiunilor, Guvernul Boris Johnson vrea acum soluţionarea disputei.

Neînțelegeri între Uniune și Londra

Bruxellesul a amânat procedura de acreditare a noului ambasador britanic, Lindsay Croisdale-Appleby. Pentru a fi instalat la Bruxelles, noul ambasador britanic trebuie să prezinte scrisorile de acreditare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Oficiali UE au declarat, potrivit cotidianului Financial Times, că întâlnirea dintre Lindsay Croisdale-Appleby şi Frédéric Bernard, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului European, a fost amânată din cauza disputei privind recunoaşterea de către Marea Britanie a statutului diplomatic deplin al ambasadorului UE la Londra.

„Dat fiind că ambasadorul UE primeşte un tratament diferit din partea omologilor britanici, avem nevoie de clarificări din partea Londrei înainte de a fixa întâlniri cu oficialii de aici”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Oficialii britanici au avertizat, în public, că amplificarea disputei diplomatice „nu va conduce la o soluţie mai bună”, dar, în culise, ambele părţi încearcă să rezolve disputa.

„Continuăm să discutăm cu UE asupra aranjamentelor pe termen lung pentru delegaţia europeană. Negocierile continuă. Nu am ajuns încă la o soluţie”, a declarat un reprezentant al Guvernului Boris Johnson.

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a denunţat refuzul Marii Britanii de recunoaştere a statutului diplomatic deplin al ambasadorului european, cerând Guvernului de la Londra să rezolve problema. Subiectul a fost discutat luni de miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene. „A prevalat unitatea, considerăm că nu este unul dintre cele mai amicale gesturi. Este primul semnal transmis de Marea Britanie după retragerea din UE şi pare destul de rău pentru urmările evenimentelor”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Avem 143 de reprezentanţe UE în întreaga lume şi toate au statut diplomatic conform Convenţiei de la Viena, care permite reciprocitatea. Aceasta este norma. Marea Britanie rămâne singura ţară din lume care nu acceptă recunoaşterea statutului diplomatic la care are dreptul reprezentanţa UE. Sperăm să rezolvăm acest diferend în mod satisfăcător pentru ambele părţi”, a subliniat Josep Borrell.

Argumentele Marii Britanii

Marea Britanie refuză să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida, argumentând că acest lucru ar însemna echivalarea rolului reprezentantului unei organizaţii internaţionale cu cel al ambasadorilor naţiunilor. Josep Borrell i-a scris ministrului britanic de Externe, Dominic Raab, exprimând „preocupări grave”.

Atitudinea Guvernului Boris Johnson a fost criticată chiar şi de politicieni britanici. „Este ceva meschin. Noul preşedinte american Joe Biden asumă angajamentul de consolidare a alianţelor, iar noi ajungem la dispute prosteşti care nu vor ajuta la consolidarea securităţii şi la cooperarea comercială. Noi suntem mai buni de atât”, a comentat deputatul conservator britanic Tobias Ellwood.

„Marea Britanie cunoaşte foarte bine statutul UE în relaţiile internaţionale, a acceptat şi a susţinut acest statut în timp ce era membră a Uniunii Europene. Nu s-a schimbat nimic de la retragerea Marii Britanii din UE care să justifice schimbarea poziţiei britanice. Cerem un cadru diplomatic bazat pe reciprocitate, în sensul cooperării şi aplicării Acordului post-Brexit”, a transmis săptămâna trecută Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS).

Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a avertizat Guvernul de la Londra să fie „foarte atent” cu viitoarele măsuri. „Eu ştiu schimbările de atitudine ale autorităţilor britanice, uneori este mai mult de atât, tratând UE ca organizaţie internaţională. În opinia mea, ar fi înţelept ca Marea Britanie să găsească o soluţie inteligentă”, a subliniat Barnier.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Boala teribilă care afectează FEMEILE din România: Cauzele exacte nu se cunosc! Evită neapărat aceste...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...