UNJR: Guvernul Orban a sfidat voința românilor la referendumul pentru justiție. Magistrații cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR

UNJR: Guvernul Orban a sfidat voința românilor la referendumul pentru justiție. Magistrații cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR
Sursa: Mediafax
Publicat: 16/02/2020, 14:06
Actualizat: 07/04/2021, 03:45

Reprezenții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România acuză Guvernul Orban că a ignorat votul românilor exprimat la referendumul pentru justiție din 2019 atunci când a făcut schimbări prin ordonanță de urgență. În consecință , UNJR solicită Avocatului Poporului să atace modificările la Curtea Constituționale.

„Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecatorului, sfidând voința a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgentță în domeniul justiției”, a transmis duminică Uniunea Națională a Judectorilor din România, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezenților UNJR, prin OUG 23/2020, una dintre cele 25 de ordonanțe de urgența adoptate în ultima noapte de guvernare, înainte de moțiunea de cenzură, respectv din 4 februarie 2020, „au fost aduse modificări grave statutului judecatorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al parților”.

Este vorba, potrivit UNJR, de impunerea unor termene pentru soluționarea apelurilor și recursurilor în domeniul achizițiilor publice, a căror nerespectare poate constitui abatere disciplinară și se sancționează conform legii (art. 68).

„Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți”

„Este stupefiant ca, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăială în a adopta exact prin ordonanță de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor și independența acestora”, a transmis UNJR.

„Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de aceasta fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”, arată UNJR.

Potrivit UNJR, o astfel de dispoziție încalcă dreptul la un proces echitabil al părtilor care, obligate să își dovedească pretențiile, pot fi puse în situația de a nu avea efectiv timpul necesar să o și facă. „Nici un Guvern post-comunist nu și-a permis până acum o intruziune atât de vădită în actul de judecată și să sfideze într-un asemenea mod dreptul părților la un proces echitabil”, transmit reprezentanții UNJR.

În plus, modificările au fost adoptate în lipsa avizului CSM, ceea ce încalcă legea de funcționare a CSM și trecând peste mențiunea Ministerului Justitiei care a avizat favorabil OUG 23/2020 cu mentiunea ca prin ordonanta de urgenta nu pot fi reglementate aspecte ce tin de statutul judecatorilor, arată UNJR.

„Dincolo de toate viciile deosebit de grave ale OUG 23/2020, UNJR subliniaz că adoptarea unei noi abateri disciplinare pentru judecători făra minime consultări cu cei vizați, fără dezbateri publice, prin ordonanță de urgență, reflectă totalul dispreț al actualului Guvern față de munca judecătorilor și lipsa oricarei preocupări pentru calitatea actului de justiție. În consecință, UNJR condamnă modificarea abuzivă a statutului judecătorilor de către Guvernul Orban prin ordonanță de urgență, motiv pentru care va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională cu privire la neconstitutionalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”, transmit judecătorii UNJR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului