UNJR îi cere lui Toader să scoată din proiectul Legilor justiției referirile la Inspecția Judiciară: Propunerea actuală este inacceptabilă

UNJR îi cere lui Toader să scoată din proiectul Legilor justiției referirile la Inspecția Judiciară: Propunerea actuală este inacceptabilă
Publicat: 03/10/2017, 14:08
„Propunerea actuală, cu mutarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, este inacceptabilă. Inspecția Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată și profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluție pentru Inspecția Judiciară, o soluție care să îi întarească independența și să îi asigure o funcționare eficientă”, au transmis judecătorii în scrisoarea adresată ministrului Justiției.
UNJR îi cere lui Toader și revizuirea propunerii referitoare la vârsta și experiența minime de admitere la INM, arătând că o cerință de minimum 30 de ani și 5 ani experiență în domeniul juridic ar putea afecta grav ocuparea posturilor vacante din sistem, iar efectul va fi supraaglomerarea judecătorilor care au deja un volum foarte mare de muncă:„Soluția propusă atât de asociații, cât și de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesității de a avea judecători definitivi cu o suficientă experiență profesională, care să dubleze pregătirea teoretică fără a implica și riscurile propunerii actuale”, mai arată Uniunea Judecătorilor.
Judecătorii critică și forma dată în proiect răspunderii materiale, precizând că aceasta„încalcă dispozițiile art. 52 alin. 3 din Constituție referitoare la condiția exercitării funcției cu rea credință și gravă neglijență. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului”.
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii „până când prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra în vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare și a asigura fluiditatea acestora în anii imediat urmatori intrării în vigoare a legii”.
Judecătorii i-au mai solicitat lui Toader și să-și mențină toate amendamentele referitoare la distincția de carieră făcută între procurori și judecători, dar și între atribuțiile celor două secții ale CSM, dar și„toate recomandările făcute de Comisia 1 a CSM care duc la întărirea statutului și independenței judecătorilor”.
„Întregul proiect de modificare a Legilor justiției trebuie să aibă ca scop întărirea independenței justiției, adică a statutului și independenței judecătorilor, ca și condiție intrinsecă a dreptului cetățenilor la un proces echitabil. Propunerile pe care le-am facut conduc la întărirea statutului și independenței judecătorilor și ne așteptăm să țineți cont de ele”, a încheiat UNJR.
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Certificatul verde devine obligatoriu de luni. Se cere și la autobuz. Decizie pentru sute de...
Vești proaste despre Alexandru Arșinel. Anunț trist, de ultimă oră. S-a întâmplat imediat după operație
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...