UNJR îi cere lui Toader să scoată din proiectul Legilor justiției referirile la Inspecția Judiciară: Propunerea actuală este inacceptabilă

UNJR îi cere lui Toader să scoată din proiectul Legilor justiției referirile la Inspecția Judiciară: Propunerea actuală este inacceptabilă
Publicat: 03/10/2017, 14:08
„Propunerea actuală, cu mutarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, este inacceptabilă. Inspecția Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată și profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluție pentru Inspecția Judiciară, o soluție care să îi întarească independența și să îi asigure o funcționare eficientă”, au transmis judecătorii în scrisoarea adresată ministrului Justiției.
UNJR îi cere lui Toader și revizuirea propunerii referitoare la vârsta și experiența minime de admitere la INM, arătând că o cerință de minimum 30 de ani și 5 ani experiență în domeniul juridic ar putea afecta grav ocuparea posturilor vacante din sistem, iar efectul va fi supraaglomerarea judecătorilor care au deja un volum foarte mare de muncă:„Soluția propusă atât de asociații, cât și de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesității de a avea judecători definitivi cu o suficientă experiență profesională, care să dubleze pregătirea teoretică fără a implica și riscurile propunerii actuale”, mai arată Uniunea Judecătorilor.
Judecătorii critică și forma dată în proiect răspunderii materiale, precizând că aceasta„încalcă dispozițiile art. 52 alin. 3 din Constituție referitoare la condiția exercitării funcției cu rea credință și gravă neglijență. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului”.
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii „până când prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra în vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare și a asigura fluiditatea acestora în anii imediat urmatori intrării în vigoare a legii”.
Judecătorii i-au mai solicitat lui Toader și să-și mențină toate amendamentele referitoare la distincția de carieră făcută între procurori și judecători, dar și între atribuțiile celor două secții ale CSM, dar și„toate recomandările făcute de Comisia 1 a CSM care duc la întărirea statutului și independenței judecătorilor”.
„Întregul proiect de modificare a Legilor justiției trebuie să aibă ca scop întărirea independenței justiției, adică a statutului și independenței judecătorilor, ca și condiție intrinsecă a dreptului cetățenilor la un proces echitabil. Propunerile pe care le-am facut conduc la întărirea statutului și independenței judecătorilor și ne așteptăm să țineți cont de ele”, a încheiat UNJR.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican