UPDATE. Prefectul de Galați reținut pentru corupție, demis de Ponta. Pe lângă bani, Bocăneanu a cerut șpagă și o cadă pentru duș și o baterie pentru baie

Redactor:
Mihaela Stoica
Prefectul județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost reținut, vineri, fiind acuzat de trafic de influență, șantaj, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu, potrivit DNA.

Prefectul județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, reținut pentru infracțiuni de corupție, a fost prezentat, vineri, magistraților Tribunalului Galați, cu propunerea de arestare preventivă, prerogativele sale fiind preluate de către subprefectul județului, Gabriel Panaitescu.

UPDATE 16.00 Premierul Victor Ponta l-a demis pe Emanoil Cătălin Bocăneanu din funcția de prefect.

Prefectul județului Galați, reținut în cursul dimineții de vineri, a fost adus încătușat, după-amiază, la Tribunalul Galați, fiind prezentat magistraților cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru infracțiunile de trafic de influență, șantaj, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prerogativele prefectului au fost preluate de către subprefectului de Galați Gabriel Panaitescu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Bocăneanu că „s-a implicat activ”, cu ocazia concursului desfășurat, în luna august, pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câștigător, primind în schimb alimente și băuturi.

„Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august – septembrie, și-a traficat influența pentru a-i asigura administratorului unei societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare.

De asemenea, pentru același adminsitrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzație care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, folosindu-se de funcția deținută, „a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi”.

În perioada 2012 – 2013, ar fi impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze mai multe bunuri, din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeași perioadă, prefectul Bocăneanu ar fi determinat angajați de la Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul județului Galați mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situații, pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât acesta să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză și pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi amenințat și ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei prietene a soției prefectului.

„Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, au notat procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestui an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.

„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, au precizat procurorii.

Procurorii l-au reținut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu și cer Tribunalului Galați arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Tudorel Chirnoagă și Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzați de folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, respectiv complicitate la această infracțiune. Procurorii anticorupție le-au adus la cunoștință celor doi acuzațiile.

Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au făcut, joi, percheziții la sediul Direcției Județene de Evidența Populației din subordinea Consiliului Județean Galați și la sediul Prefecturii Galați.

Direcția Județeană de Evidența Populației Galați este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului șef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcția de prefect al județului Galați, din luna mai a anului 2012.

Tudor Neacșu, [email protected]

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Si-a vândut casa pentru a-l scoate pe Liviu Vârciu din datorii: „Mi-era rusine”. Doamne, ce...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Restricţii ridicate doar pentru cei imunizați împotriva Covid. Ţara care a luat decizia controversată
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
A lăsat un pahar cu bicarbonat de sodiu 2 nopți în cuptorul cu microunde. Ce...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide