UPDATE | Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare. Polițiștii l-au ridicat de acasă și îl duc la penitenciar

UPDATE | Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare. Polițiștii l-au ridicat de acasă și îl duc la penitenciar
Viorel Hrebenciu. Sursă foto/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 14/09/2021, 18:32
Actualizat: 01/10/2021, 20:41

Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv marți de Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

UPDATE – ora 18:30. Acesta a fost ridicat de acasă cu o mașină a poliției și urmează să fie dus la sediul Biroului Urmăriri. Ulterior, va fi condus la penitenciarul Rahova unde, potrivit procedurii, va sta în carantină pentru 21 de zile, spun surse judiciare pentru Gândul. De asemenea, Gheorghe Ștefan, fost primar în Piatra Neamț, va merge să se predea la Penitenciarul Bacău.

„Având în vedere decizia instanței, astăzi, 14.09. 2021, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale a pus în aplicare un mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele unui bărbat de 68 de ani.Cel în cauză este în custodia polițiștilor, urmând a fi încarcerat”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

––––

În același dosar au mai fost condamnați fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ștefan, fosta șefă a CNA Laura Georgescu și Narcisa Iorga, fost membru CNA.

Magistrații Curții de Apel București au respins apelurile declarate de fosta șefă a CNA Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc Viorel și fostul primar Gheorghe Ştefan împotriva sentinţei penale pronunţate în decembrie 2019 de Tribunalul Bucureşti.

  • Fostul primar Gheorghe Ștefan – majorarea pedepsei de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare.
  • Narcisa Iorga, fost membru CNA – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Laura Georgescu, fost șef CNA – 4 ani şi 4 luni de închisoare

Având în vedere decizia instanței, astăzi, 14.09. 2021, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale a pus în aplicare un mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele unei femei de 55 de ani.Cea în cauză este în custodia polițiștilor, urmând a fi încarcerată”, se mai arată într-un comunicat transmis presei.

Care au fost acuzațiile

Georgescu, Iorga și Hrebenciuc sunt acuzați de procurorii DNA că au acordat ilegal licența de emisie pentru Giga TV, televiziunea controlată de Gheorghe Ștefan.

În iulie 2015, fosta şefă a CNA Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Extras din decizia penală nr.943/A din 14.09.2021 – În baza art. 421 pct. 1 lit.b C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Hrebenciuc Viorel, Ştefan Gheorghe şi de apelantele părţi civile Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii S.A., S.C. Etno Folclor Media S.R.L., S.C. Real Top Media TV S.R.L. împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*.

Majorează cuantumul pedepsei rezultante aplicate inculpatului Ştefan Gheorghe de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare. În baza art. 861 C.pen. (1968) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei Iorga Narcisa Clementina pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit în condiţiile art. 862 C.pen. (1968), potrivit deciziei penale.

Dosarul Giga TV

Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai influenți lideri social-democrați. Acesta a fost vicepreședinte PSD din 1992 până în 2004, iar în anii 90 a fost primar al Bacăului și prefect, precum și secretar general al Guvernului.

Procurorii anticorupție susțin că Viorel Hrebenciuc – deputat și membru al Comitetului Executiv Național al PSD -, la cererea lui Gheorghe Ștefan, s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul CNA ca instituția să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licența pentru postul Giga TV.

„În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influența și autoritatea pe care le deține în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte” arată DNA.

Procurorii precizau că postului TV în favoarea căruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasă licența la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

În ședința CNA din data respectivă i-a fost retrasă licența postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ștefan, decizia fiind luată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și patru „împotrivă” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenți.

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu șase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Răsvan Popescu) și patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenți.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului