„Următoarea oprire: București”, un nou documentar despre migranții români și care pune accent pe oamenii străzii, a fost difuzat la o televiziune spaniolă

„Următoarea oprire: București, un nou documentar despre migranții români și care pune accent pe oamenii străzii, a fost difuzat la o televiziune spaniolă
Publicat: 07/03/2015, 09:17
Actualizat: 10/01/2020, 18:17

O echipă a televiziunii spaniole TVE a venit în România pentru a face un reportaj despre emigranții români întorși acasă după ce criza economică a afectat Spania. Reportajul a fost difuzat joi seară pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole.

„La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziție politică și economică, și-au manifestat respingerea față de corupție, nemulțumirea față de instabilitatea politică și așteptările mai mari pentru țară la alegerile prezidențiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranților a fost decisiv pentru alegerea noului președinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorința de schimbare a majorității populației”, comentează postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.

Situația economică nefavorabilă din țară a făcut ca mulți români să își caute de lucru în alte țări. După integrarea țării în Uniunea Europeană, în 2007, numărul emigranților din România s-a triplat comparativ cu 2002, când eliminarea vizelor a facilitat emigrația. Raportat la numărul de locuitori, România este țara cu cel mai mare număr de emigranți din lume, adaugă televiziunea.

Numeroși români au mers în Spania în perioada de dezvoltare maximă a sectorului de construcții, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat această țară în ultimii ani, mulți dintre ei au rămas fără loc de muncă, iar unii s-au întors în România mai devreme decât intenționau.

Decizia de a se întoarce în țară a fost mai ușoară pentru cei care au reușit să strângă bani în perioada petrecută în Spania. Unii dintre ei au început mici afaceri, precum restaurante cu mâncare italiană sau spaniolă. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant și unul dintre personajele reportajului, susține că nu îi lipsesc clienții, inclusiv cei români, în pofida dificultăților economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe lună în România).

Întoarcerea în țara de origine este însă dificilă pentru mulți adolescenți. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din București pentru a discuta cu elevii care au plecat din țară la vârste mici. Ei mărturisesc că au pierdut contactul cu viața din România, cu prietenii lor și se gândesc să se întoarcă în Spania la terminarea studiilor.

Jurnaliștii s-au întâlnit și cu elevi care au crescut departe de părinții lor, plecați la muncă în străinătate. UNICEF estimează că în România sunt 350.000 de astfel de copii.

Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre români care au emigrat în Marea Britanie și despre problemele cu care se confruntă aceștia, difuzat în mai multe episoade la Channel 4.

Documentarul, intitulat „The Romanians Are Coming” („Vin românii”), este difuzat din 17 februarie, până în prezent putând fi vizionate trei episoade.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povestește despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. „Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Și astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveștile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de către oficiali români și membri ai comunităților românești din Anglia și Scoția, care spun că ar fi tendențios la adresa românilor. De altfel, numeroși români au participat, la Londra, la un protest „în tăcere” față de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă și reacții pozitive, mai multe ONG-uri românești felicitând postul britanic pentru seria de reportaje și arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranță sau de ipocrizie, față de problema sărăciei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?