Ursul care a omorât un om din Harghita nu poate fi împușcat, din cauza lipsei avizelor

Redactor:
Ioana Sfârlea
Cele mai importante știri ale dipă-amiezii

Ursul care vineri a atacat, în zona localității Crișeni, județul Harghita, un tânăr și l-a omorât nu poate fi împușcat din cauza lipsei avizelor, chiar dacă i-a atacat și pe vânători. „Este drama județului nostru, niște funcționari publici se tem de niște ONG-iști”, spune președintele CJ Harghita.

După tragedia produsă, vineri, în zona localității Crișeni, unde un tânăr a fost atacat de un urs și a murit în urma rănilor grave, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a anunțat că a primit asigurări de la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, că autorizația de extragere a animalului va fi eliberată imediat după ce vânătorii din județ vor transmite solicitarea.

Răspunsul de la minister nu a venit, însă, nici luni dimineața, motiv pentru care s-a solicitat din nou, oficial, eliberarea documentului.

„Am verificat, ministerul nu a eliberat autorizația, chiar dacă doamna ministru a promis că dacă va sosi solicitarea va da, sâmbătă, aprobarea. Acum a fost din nou cerută autorizația de extragere a ursului, de către asociația de vânători, pentru că ieri (n.r. duminică), acest urs aproape că a fost împușcat, pentru autoapărare, pentru că a devenit foarte agresiv și i-a atacat și pe vânătorii care au încercat să-l identifice și să-l localizeze”, a declarat Borboly.

Președintele CJ Harghita consideră că eliberarea autorizației de împușcare a ursului este întârziată din cauză că funcționarii din minister se tem de reacția ONG-urilor care miliează pentru salvarea acestor animale.

„Aceasta este drama județului nostru, că niște funcționari publici se tem de niște ONG-iști care depun denunțuri la DNA. Mai așteaptă zeci de hârtii când este ceva foarte vizibil, concret, obiectiv. Vedeți, ursul a omorât un om și ei așteaptă tone de hârtii până să dea o aprobare și este posibil ca și altcineva să fie rănit. Dacă ne uităm la anul trecut, au fost atacuri în august pentru care autorizația a fost dată în noiembrie sau decembrie sau chiar în ianuarie anul acesta. Deci autorizațiile se dau după luni de zile și de aceea noi am solicitat să fie descentralizate aceste decizii. Dacă îi este teamă cuiva din minister, atunci ne asumăm noi răspunderea și ar fi bine ca și legiuitorul și Ministerul Mediului să cadă de acord și printr-o ordonanță de urgență să fie modificată legislația în vigoare”, a spus Borboly.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani, din județul Harghita, care a fost atacat și rănit grav de un urs, vineri, în zona localității Crișeni, a murit în ambulanța care îl transporta la spital. Incidentul a fost anunțat de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. Acesta a spus că tânărul a fost rănit de urs în timp ce se afla în pădure, împreună cu doi vecini.

Tânărul era tatăl a doi copii care acum au rămas în grija bunicii, mama lor fiind plecată de patru ani în străinătate.

 

Inchide