USR intervine în scandalul turistului mort în Maramureș și susține că mașina Salvamont nu era sechestrată

USR intervine în scandalul turistului mort în Maramureș și susține că mașina Salvamont nu era sechestrată
Publicat: 29/07/2019, 18:23

Potrivit unui comunicat al USR Maramureș transmis, luni, acțiunea tardivă în cazul turistului decedat a fost cauzată de slaba dotare a Serviciului Salvamont aflat în subordinea Primăriei Borșa.

„Un turist a murit în urma unui infarct la Borșa – Maramureș, în Pietrosul Rodnei, la cota 1900. Salvamontiștii au ajuns la aproape două ore de la anunțarea cazului prin serviciul 112. Deși în spațiul media primarul PSD Ioan Sorin Timiș a motivat intervenția târzie prin sechestrul pus de Composesoratul Borșa pe mașinile primăriei, acțiunea tardivă a fost cauzată de slaba dotare a Serviciului Salvamont, aflat în subordinea Primăriei Borșa. (…) Primarul știe foarte bine că mașina Salvamont, care poartă însemnele serviciului, nu a fost sechestrată. Aceasta are numărul de înmatriculare B 09 XVW. Cu aceasta s-a intervenit de fapt, după o jumătate de oră, ceea ce arată clar că mașina nu a fost sechestrată”, se arată în documentul citat.

Potrivit comunicatului USR, angajatul Salvamont ar fi așteptat ca să i se pună la dispoziție o mașină mai bună, aflată în custodia primăriei: „Facem apel către Primăria Borșa de a dota Serviciul Salvamont din subordinea sa cu o mașină potrivită intervențiilor în teren muntos”.

Reprezentanții USR susțin că în acest caz s-a văzut „incapacitatea administrativă a unui primar de a asigura Serviciului Salvamont o mașină cu care să facă intervenții în teren accidentat”.

„În loc să-și asume disfuncționalitatea a folosit manipulări, profitând într-un mod grotesc de moartea unui om. (…) Indiferent de disputele personale ale primarului cu membrii Composesoratului Borșa, acțiunile sale nu trebuie să afecteze comunitatea sau turiștii care vin în zonă. Considerăm inadmisibil ca Serviciul Salvamont să nu aibă o mașină echipată corespunzător pentru cazuri de intervenție. În această perioadă, sute de turiști sunt zilnic în drumeție prin Munții Rodnei. Aceștia nu se simt în siguranță”, se mai arată în comunicatul USR Maramureș.

În cazul în care Primăria Borșa nu dispune de sume pentru o astfel de achiziție, deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a anunțat că se angajează ca, în cazul primirii unei solicitări de la Primărie, să facă toate demersurile pe lângă Guvernul României pentru a găsi soluția legală de a aloca sume din fondul de rezervă pentru acest proiect.

Un turist de 68 de ani a decedat, în urmă cu aproape două săptămâni, în Munții Rodnei, iar salvamontiștii din Borșa spuneau atunci că nu au putut interveni la timp, deoarece mașinile de intervenție montană au fost puse sub sechestru de un executor judecătoresc.

„S-a pus sechestru, deși nu au acte în regulă, pe toate mașinile Primăriei, dar și pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o mașină de teren dotată și echipată pentru deplasări pe munte”, declara atunci primarul orașului Borșa, Sorin Timiș.