Vaccinarea persoanelor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: „Să consulte specialistul”

Vaccinarea persoanelor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: „Să consulte specialistul”
Medicul Radu Țincu
Publicat: 27/10/2021, 16:57
Actualizat: 27/10/2021, 16:59

Multe dintre persoanele care suferă de boli autoimune nu știu cu certitudine dacă este sigur, medical vorbind, să se vaccineze anti-COVID. Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit despre ce este necesar să știe toți pacienții care suferă de astfel de afecțiuni și care vor să meargă la vaccin, dar nu sunt siguri.

Medicul toxicolog Radu Țincu, a abordat, la Antena3, despre acest subiect.

”Se tem în primul rând pentru că au senzația că vaccinarea le va agrava evoluția bolii autoimune, însă oamenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, ce este o boală autoimună. Este o boală în care în organism apar anticorpi împotriva unor structuri ale organismului. Ce face vaccinul? Produce anticorpi împotriva proteinei de suprafață a virusului SARS-coV-2. Deci cele două elemente nu au nicio legătură.

Înainte de vaccin, cei cu boli autoimune trebuie să consulte specialistul
Faptul că dezvoltăm anticorpi împotriva virusului SARS-coV-2 nu poate agrava evoluția bolii autoimune. (…) Există mai multe recomandări internaționale cu privire la siguranța vaccinări persoanelor cu boli autoimune. În schimb, ceea ce se pune în discuție este dacă nu cumva tratamentul imunomodulator, pe care mulți dintre acești pacienți îl primesc, ar putea să afecteze răspunsul imunitar, adică să nu producă o cantitate suficientă de anticorpi care să îi protejeze împotriva SARS-coV-2”, a afirmat medicul.

„E nevoie de o discuție cu medicul de specialitate”

Medicul a afirmat că atunci când pacienții care suferă de boli autoimune și nu știu dacă este sigur să se vaccineze, trebuie să discute cu medicul de specialitate, pentru că este posibil, spre exemplu, dacă boala se stabilizează, să aibă o perioadă în care nu primesc imunosupresoare și să poată fi vaccinați.

„Cred că din această perspectivă ar trebui văzută administrarea vaccinului și dacă e posibil să aibă o discuție cu medicul specialist care a recomandat tratamentul imunomodulator, pentru a alege momentul optim în care să își administreze vaccinul, astfel încât efectele să fie maximale. Nu stabilizarea bolii reprezintă indicația, ci mai de grabă tipul de medicamente. Dacă medicul care a prescris aceste medicamente le spune că ele sunt imunosupresoare, adică suprimă imunitatea sistemului imun, asta înseamnă că vaccinarea nu va avea efectul scontat.

(…) E nevoie de o discuție cu medicul de specialitate, pentru că este posibil, spre exemplu, dacă boala se stabilizează, să aibă o perioadă în care nu primesc imunosupresoare și să poată fi vaccinați. Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 cu siguranță au imunitate post-COVID, nu există niciun studiu care să ne spună că administrarea de vaccin, după ce s-au vindecat, afectează boala autoimună sau influențează în vreun fel evoluția acesteia. Ei se pot imuniza imediat după ce s-au vindecat de COVID-19 sau pot să mai aștepte o perioadă de timp. Cu cât nivelul de anticorpi după vindecare scade, cu atât răspunsul post-vaccinare este mai slab, deci recomadarea mea este ca acești pacienți care au trecut prin boală este să se imunizeze cât mai curând posibil”, a mai spus dr. Radu Țincu.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...