Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani! Cine sunt beneficiarii

Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani! Cine sunt beneficiarii
Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani! Cine sunt beneficiarii / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 19/08/2020, 23:04

În cursul zilei de miercuri, 19 august, Camera Deputaților a modificat o lege astfel încât o anumită categorie de oameni poate ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare.

Deputații au modificat, în calitate de for decizional, art. 65 alin.(5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât în cazul persoanelor au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, vârsta standard de pensionare să fie redusă cu doi ani, fără penalizare.

Proiectul, inițiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost votat de Senat, pe 3 octombrie. Ulterior Camera Deputaților, în calitate de for decizional, au adoptat modificarea legii cu 228 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 24 de abțineri.

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”, se prevede în proiect.

Ce zone din România sunt incluse în proiect

Zonele incluse în proiectul adoptat de Camera Deputaților: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localități incluse pe listă: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase