Veste excelentă pentru militari, polițiști și asistenți medicali

Veste excelentă pentru militari, polițiști și asistenți medicali
Publicat: 21/12/2015, 14:42

Senatorul PNL Corneliu Dobrițoiu a depus, la Senat, o inițiativă legislativă care modifică Legea cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării salariilor personalului care lucrează în condiții periculoase, fiind vizate atât categorii de bugetarii din Sănătate, cât și militari, polițiști și personalul angajat în penitenciare.

Astfel, personalul din Sănătate care lucrează în condiții deosebit de periculoase ar putea primi un spor în cuantum de până la 45-85% din salariul de bază.

Potrivit inițiativei legislative, „pentru condiții deosebit de periculoase: leprozii, anatomie patologică, TBC. SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular și neurologică, psihiatrie, medicină legală, secții și compartimente de ATI și de terapie intensivă, secții și compartimente de îngrijiri paliative, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervențională, endoscopie intervențională, precum și medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave și altele de asemenea, stabilite de Ministerul Sănătății, cunatumul sporului este de 45-85% din salariul de baza”.

Cuantumul sporului din salariul de bază ar putea ajunge până la 60-100% în cazul personalului din serviciile de ambulanță și structurile de primiri urgențe UPU-SMURD, UPU și CPU.

Nivelul sporului acordat ar urma să fie stabilit de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

Creșterile salariale propuse de Corneliu Dobrițoiu pentru personalul care lucrează în condiții periculoase îi vizează și pe militari, polițiști, pe funcționarii din peniteniciare, precum și pe civilii care lucrează în unități de fabricare cu risc crescut și pe cei care intervin în caz de calamități naturale sau situații de urgență.

„Personalul militar, poliștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care lucrează în condiții de pericol în unitățile de fabricare, experimentare, analiză ori depozitare a munițiilor, pulberilor, explozivilor și substanțelor toxice speciale sau care execută operațiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, precum și cel care desfășoară activități specifice la calamități naturale ori alte categorii de activități în domeniul situațiilor de urgență cu scopul salvării de vieți omenești și protejării patrimoniului beneficiază de o primă pentru condiții periculoase de muncă, diferențiată în funcție de gradul de pericol și/sau de timpul efectiv lucrat în aceste locuri”, artă inițiativa legislativă.

Astfel personalul angajat la locuri muncă sau în operațiuni extrem de pericoloase ar putea primi un spor de 37-50% din salariul de bază.

Pentru locuri de muncă sau operațiuni foarte periculoase, Conerliu Dobrițoiu propune majorarea salariului de bază 16-30%, iar pentru locuri de muncă sau operațiuni periculoase, creșterea salariului de bază ar putea ajunge la 16%.

Corneliu Dobrițoiu susține, în expunerea de motive, că salariile (brut) cele mai mici sunt pentru personalul contractual – 1537 RON și maiștri militari – 1569 RON, iar cele mai mari pentru ofițerii cu funcții de comandă – 7648 RON”.

Potrivit expunerii de motive, „ținând cont de riscurile la care se supun, de profesionalismul demonstrat în atâtea și atâtea situații care s-au finalizat cu salvarea de vieți omenești”, inițiatorul proiectului de lege propune ajustarea veniturilor salariale pentru categoriile de bugetari amintite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ