Viața unui bebeluș de o zi, salvată într-una din primele operații pe cord de la Marie Curie

Publicat: 26/09/2013, 20:01
Actualizat: 19/05/2015, 19:14

Primele șase intervenții realizate în clinica de chirugie cardiovasculară a Spitalului de copii „Marie Curie”, de echipa de specialiști italieni, asistată de medici români, au fost un succes, printre viețile salvare fiind și cea a unui bebeluș de o zi, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Primele operații pe cord de la „Marie Curie” au avut loc, între 23 și 25 septembrie, în cadrul Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice inițiat de Ministerul Sănătății în colaborare cu clinica San Donato și asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo.

Centrul de la Spitalul de Copii Marie Curie este singurul din tara dedicat exclusiv copiilor si devine, in sfarsit, functional, la 2 ani dupa ce Inima Copiilor a incheiat lucrarile de amenajare

„Pentru a ajunge aici, adică pentru a putea realiza aceste prime șase intervenții, dintre care, cinci operații pe cord și una de cardiologie intervențională, am rupt toate regulile birocratice și am pus dop la urechie la cuvântul «nu». Acest proiect este, într-o formă, o premieră pentru tot ceea ce am făcut. Sper că de acum lumea va crede în proiectul nostru. Dar, aș vreau să atrag atenția, asupra faptului că operațiile vor fi făcute cam odată la 15 zile, când vor veni în țară specialiștii italieni, și în baza unei liste întocmite de specialiști, potrivit Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, lansat de Ministerul Sănătății „, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat, joi, la conferința de presă organizată la „Marie Curie”.

CITIȚI AICI Povestea primului copil operat în noua secție de cardio-chirurgie pediatrică de la „Marie Curie”

Cei șase copii operați sunte fetițe cu vârste cuprinse între o zi și 12 ani, care aveau malformații cardiace congenitale. Medici au operat mai întâi cazurile mai simple ca să se obișnuiască unii cu alții, dar și cu aparatura și sala, dar fiecare intervenție a durat peste trei ore, a explicat doctorul Alessandro Frigiola de la Institutului științific de recuperare și îngrijire al clinicii San Donato.

Amenajată pe o suprafață de 750 de metri pătrați, cu două săli de operații și cel mai performant angiograf din țară, secția de cardio-chirurgie de la Marie Curie a avut până de curând lacăt pe ușă

Peste 15 zile, echipa italiană va reveni la București pentru alte operații. Dar până atunci primele echipe de specialiști români vor pleca la pregătire în Italia, primul grup fiind format din trei asistenți și un pompist. Ulterior vor pleca și medici.

Pentru un chirug este nevoie de cini ani de pregătire ca să opereze copii, iar în lume sunt doar 150 de chirugi care operează boli de inimă la copii, a menționat Frigiola .

Potrivit acestuia, în România sunt 2.000 de cazuri noi de malfomații cardiace congenitale pe an, iar anual mor 1.500 de copii din cauza acestor suferințe.

Echipa de specialisti italieni va pleca la Iași unde va participa la Congresul de chirugie cardiovasculară și unde va vedea care sunt condițiile pentru deschiderea unui centru de chiurgie pediatriacă și în acest oraș.

Sala de cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie a fost înființată, la inițiativa asociației Inima Copiilor, cu bani din donații, dar și cu sprijinul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății desfășoară Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, în proporție de 55 la sută, și de asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, în proporție de 45 la sută. Partenerii italieni vor asigura cofinanțarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Prin proiectul MS se urmărește dezvoltarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și creșterea numărului de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș. Programul se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, prima unitate din program este cea de la Spitalul „Marie Curie”, care trebuie să înceapă activitatea cât mai curând.

Guvernul a aprobat, în august, alocarea a 721.000 de lei (aproximativ 139.000 de euro, n.r.) pentru pregătirea proiectului privind chirurgia cardiacă neonatală și infantilă în România.

Departamentul de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii „Marie Curie” a fost amenajat și dotat în urma unei investiții totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 de euro din donații publice strânse de Asociația Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro oferiți de Ministerul Sănătății pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donații și sponsorizări către unitatea sanitară.

Pentru începerea cât mai rapidă a activității operatorii la „Marie Curie”, Ministerul Sănătății a alocat în luna august 2013 fonduri de aproximativ 650.000 de euro pentru completarea echipamentelor și a instrumentarului necesar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni