Victor Ciorbea s-a interesat de soarta unui român condamnat la moarte

Victor Ciorbea s-a interesat de soarta unui român condamnat la moarte
Publicat: 27/03/2015, 15:53

Instituția Avocatului Poporului precizează că verificările au fost demarate ca urmare a materialelor publicate în presă pe această temă.

„Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a luat act și de declarațiile făcute presei de avocatul Artin Sarchizian, conform cărora a solicitat acordarea unei audiențe de către Avocatul Poporului pe această temă și și-a exprimat intenția de a fi sesizat Ombudsman-ul European”, se arată în comunicatul transmis vineri.

În cadrul verificărior, Avocatul Poporului va trimite adrese către Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Malaysia, în scopul solicitării de informații cu privire la situația juridică a cetățeanului român Ionuț Gologan.

Recursul lui Ionuț Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaysia, a fost respins, iar avocatul său a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, Curtea Federală de Justiție.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de tânărul de 23 de ani din județul Prahova, arestat pentru trafic de droguri și condamnat la pedeapsa capitală în primă instanță, pe 16 octombrie 2013, și a decis respingerea apelului și menținerea sentinței primei instanțe.

În urma acestei decizii, avocatul cetățeanului român a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, respectiv Curtea Federală de Justiție a Malaysiei, în prezent fiind așteptată decizia autorităților judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE, subliniind că cetățeanul român a fost reprezentat de avocatul ales, iar la ședința de judecată a asistat și un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia.

Ministerul de Externe informa, la începutul lunii martie, că încă de la arestarea cetățeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins „multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale”. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniștrilor afacerilor externe ai României și Malaysiei.

De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieții cetățeanului român, reprezentanții Ambasadei României în Malaysia „țin permanent legătura cu avocatul acestuia – un avocat de renume internațional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală”.

Totodată, MAE sublinia că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experiență cu statele membre ale Uniunii Europene și cu alte state terțe care au gestionat cazuri similare, precum și cu organizații internaționale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituționale cu autoritățile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluții de gestionare a situației.

Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetățeanului român și va utiliza „toate mecanismele legale conform competențelor specifice, pentru identificarea unor soluții destinate salvării vieții acestuia”.

Românul condamnat la moarte în Malaysia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, corespondentului MEDIAFAX primarului localității, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuț Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată și bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulți ani.

„Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulți ani din localitate. El a rămas cu tatăl și cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcționar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învățătură, dar știți cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.

„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă și cu așa ceva, și a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat și trimis în judecată în Malaysia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială și recomandări care să îl ajute în fața instanței.

În bagajele tânărului, care lucra ca șofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului