Victor Ponta, despre viitoarea Contituție:Modificările vor fi trimise Comisiei de la Veneția, vor include observațiile și CC

Victor Ponta, despre viitoarea Contituție:Modificările vor fi trimise Comisiei de la Veneția, vor include observațiile și CC
Publicat: 20/01/2014, 22:09
Actualizat: 03/04/2019, 17:30

Premierul Ponta a anunțat că textul de revizuire a Constituției va fi tradus și transmis Comisiei de la Veneția, care va formula opinie până la finalul lunii martie, dar va fi transmis și Curții Constituționale pentru observații și va putea include, eventual, și prevederi necesare descentralizării.

„Textul este gata la sfârșitul acestei luni. La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul de Externe îl va traduce, în engleză, franceză, și îl trimitem la Comisia de la Veneția. În baza discuției informale pe care am avut-o acolo, dacă trimitem la începutul lunii februarie, Comisia are sesiune plenar la sfârșitul lui martie, deci după șapte săptămâni, mai ales că nu e un text nou. Ei l-au văzut deja anul trecut, au avut niște opinii, deci putem să avem până la sfârșitul lunii martie opinia Comisiei de la Veneția”, a declarat Victor Ponta, luni seară, la B1 TV.

Premierul a aminitit că textul va fi trimis și Curții Constituționale, iar în acest context a arătat că în urma motivării CC privind neconstituționalitatea legii descentralizării, dacă va fi nevoie, noua Constituție va include și prevederi care să respecte obiecțiile Curții legate de descentralizare.

Comisia pentru modificarea Constituției se va reuni la 27 ianuarie. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite în ședință comună hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul să aibă loc în 24 și 25 mai, Parlamentul va trebui să adopte proiectul de revizuire a Constituției nu mai devreme de 24 aprilie.

Curtea Constituțională va trebui să se pronunțe, din oficiu, asupra inițiativei de revizuire a Legii fundamentale.

Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui să stabilească, prin hotărâre, programul calendaristic al acțiunilor necesare pentru referendum, bugetul și cheltuielile necesare în vederea organizării și desfășurării scrutinului, modelul ștampilei cu mențiunea VOTAT, modelul buletinului de vot și măsurile care trebuie luate de autoritățile publice centrale și locale pentru buna organizare și desfășurare a scrutinului.

Legea privind referendumul prevede că în situația în care acesta are loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În acest caz, ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Rezultatele centralizate la nivel național de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot, se înaintează, la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național și confirmă rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituției intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, a hotărârii Curții Constituționale de confirmare a rezultatelor referendumului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice