Victor Ponta, la RoNewMedia: România nu va ratifica ACTA

Victor Ponta, la RoNewMedia: România nu va ratifica ACTA
Publicat: 16/05/2012, 17:26
Actualizat: 16/05/2012, 17:26

Premierul Victor Ponta a declarat din nou, miercuri, că Tratatul ACTA nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări care să impiedice afectarea drepturilor la viața privată.

El a reluat declarația la sediul Bibliotecii Naționale, la RoNewmedia, eveniment dedicat industriei digitale.

„România nu poate să ratifice un tratat precum ACTA, decât dacă acesta va suferi modificări”, a declarat, în cadrul evenimentului RoNewMedia, premierul Victor Ponta.

Premierul, care a întâziat la conferință, a ținut să comenteze în glumă că „din păcate, Guvernul României nu funcționează atât de repede ca o aplicație pe care o prezentați dumneavostră aici”.

Ponta a mai menționat că își dorește ca, în următoarea perioadă, noile tehnologii să fie folosite pentru ca România să aibă o guvernare mai transparentă.

„Dacă într-o dimineață cineva mi-ar lua tableta și telefonul mobil, nu cred că aș mai putea să îmi îndeplinesc multe dintre noile sarcini”, a mai declarat premierul. El și-a mai prezentat, în cadrul aceluiași eveniment, și aplicația Apple pe care a a realizat-o împreună cu echipa sa, care se numește vPonta, prin intermediul căreia utilizatorii pot avea acces mai rapid la informațiile care apar pe blogul premierului sau pe Facebook..

În urmă cu o săptămână, premierul a afirmat că Tratatul ACTA nu va fi ratificat de România la acest moment.

„Nu-l ratificăm până când nu vor fi aduse în Parlamentul European modificări care să asigure, așa cum este corect, protecția drepturilor de proprietate intelectuală, dar nici să nu atingă drepturile la viața privată. În momentul în care lași furnizorii de internet să îmi intre în adresa de e-mail, să îmi citească mesajele, așa ceva eu unul nu vreau să mi se întâmple mie personal și atunci cu atât mai puțin să i se întâmple oricărui cetățean român”, a spus Ponta.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic și Elveția, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente și piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost ținta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene și în alte părți ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susțin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi și libertăți precum libertatea de expresie, dreptul la viață privată sau libera circulație a ideilor.

Mai multe state europene contestă acordul și au blocat ratificarea lui până la clarificarea situației.

Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi și libertăți fundamentale ale omului.

În luna februarie, Guvernul Ungureanu a anunțat că România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiție se va pronunța pe acest subiect.

Tags: