VICTOR PONTA, TRIMIS ÎN JUDECATĂ

VICTOR PONTA, TRIMIS ÎN JUDECATĂ
Publicat: 17/09/2015, 14:35

Premierul Victor Ponta a fost trimis astăzi în judecată în dosarul în care este inculpat alături de fostul ministru și coleg de partid, Dan Șova. Președintele Klaus Iohannis a declarat la finalul ședinței CSAT că cea mai simplă soluție este demisia premierului Victor Ponta, el subliniind că imaginea României are de suferit din cauza acuzațiilor aduse premierului. Totodată, șeful statului a spus că așteaptă soluții pentru această situație „problematică” de la Guvern, premier și PSD.

DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Șova, în baza unei convenții de colaborare. Pentru a justifica acești bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Șova, conform DNA.

Ulterior, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.

Din acești bani, Ponta și-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidențial.

În afară de banii primiți de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat și de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Șova. Firma respectivă a plătit avansul și ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.

„Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel”,conform procurorilor DNA.

Acuzațiile DNA

Procurorii DNA arată că în 30 august 2007, între cabinetele de avocatură ale lui Dan Șova și Victor Ponta a fost încheiată o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect colaborarea pe dosarele penale și pe alte cauze. Convenția prevedea ca onorariile să fie încasate de casa de avocatură a lui Dan Șova, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pe lună, arată DNA. Ulterior, în 29 octombrie 2007, onorariul lui Ponta a fost mărit la 3.000 de euro pe lună. În aceeași lună, Dan Șova s-ar fi înțeles cu Dumitru Cristea, directorul Complexului Energetic Turceni, să încheie un contract de asistență juridică, prevăzut cu un comision de succes, arată procurorii.

În martie 2008, mărirea onorariului lui Victor Ponta a devenit oficială, prin semnarea unui act adițional la convenția de conlucrare. Între timp, CET Turceni și CET Rovinari încheiaseră contracte de asistență juridică cu cabinetul de avocatură al lui Dan Șova.

Contractul dintre Șova și Ponta s-a încheiat în decembrie 2008, când Victor Ponta a devenit ministru.
Pentru activitățile prestate, Ponta a emis în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale, în valoare de 181.439,98 lei, conform DNA. Procurorii susțin însă că aceste facturi nu au la bază operațiuni reale, pentru că „în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare”.

Pe 18 iulie 2011, în timpul unui control fiscal al ANAF (instituția era condusă de Sorin Blejnar, PDL), Victor Ponta a dat explicații neconforme cu realitatea, despre activitatea sa în colaborare cu Dan Șova.
„Ulterior, pe fondul aceluiași control fiscal, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, arată DNA.

În august 2011, Dan Șova și Victor Ponta ar fi întocmit în fals 16 înscrisuri care să corespundă câte unei luni din intervalul septembrie 2007-decembrie 2008 și care să ateste că Ponta a avut activități juridice în cauze ale casei de avocatură „Șova și Asociații”.

„Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, susțin procurorii DNA.

DNA îl acuză pe Ponta și de spălare de bani, pentru că împreună cu Dan Șova ar fi disimulat proveniența celor 181.000 de lei obținuți de Ponta – au spus că sunt în baza convenției de conlucrare, când de fapt ei reprezentau o bonificație pentru facilitarea contractelor cu complexurile energetice.

Ponta a folosit o parte din acești bani în perioada octombrie 2007-2009, inclusiv pentru a cumpăra în 2008 două apartamente în București. Restul de bani au fost folosiți de cabinetul de avocatură al lui Ponta pentru achitarea unor obligații contractuale și a unor obligații fiscale, iar o parte din bani i-au rămas lui Victor Ponta, susține DNA.

Procurorii mai arată că în perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, Victor Ponta a beneficiat de folosirea gratuită a unui autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, leasingul și avansul fiind plătit de casa de avocatură a lui Dan Șova (avans 37.027 lei, iar rata de leasing era de aproximativ 6.000 de lei pe lună, în total 79.641 lei). În iunie 2009, Ponta a preluat leasingul mașinii fără să achite vreun ban firmei lui Șova. Ponta a participat personal la alegerea mașinii și a fost prezent la ridicarea lui.

ANAF s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma de 126.979,73 lei față de Dan Șova și cu suma de 51.321,80 lei față de Victor Ponta.

Președintele Iohannis nu îl poate suspenda din funcție pe Ponta

Președintele Klaus Iohannis nu poate să dispună suspendarea din funcție a primului ministru Victor Ponta, decât în cazul în care acesta este urmărit penal pentru fapte comise în timpul exercitării funcției sale sau atunci când va fi trimis în judecată, însă tot pentru faptele comise în exercițiul funcției de premier. Pentru ca această urmărire penală să aibă loc, este nevoie de avizul Camerei Deputaților, lucru pe care DNA l-a și solicitat vineri, cu privire la acuzațiile de conflict de interese. Legea și Constituția nu acoperă situația suspendării din funcție a unui ministru sau prim-ministru, în cazul în care acesta este urmărit penal pentru fapte comise în afara mandatului, după cum a arătat gândul AICI.

Camera Deputaților a respins solicitarea DNA de a-l urmări penal pe Victor Ponta pentru fapta de conflict de interese, bazată pe ideea că a primit bani de la Dan Șova, apoi l-a numit ministru în cabinetul său. Această faptă ar fi fost comisă în timpul mandatului de premier, iar dacă procurorii ar fi primit aviz să o cerceteze, Ponta ar fi putut fi suspendat de Iohannis.

Șova și foștii directori de la Turceni și Rovinari, trimiși în judecată și ei

În același dosar, senatorul Dan Șova este trimis în judecată pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat mai multe contracte de asistență juridică și acte adiționale cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora a câștigat aproximativ 3,5 milioane de lei, adică aproximativ 1 milion de euro la cursul de schimb de atunci.

Dan Laurențiu Ciurel, fostul director al Complexului Energetic Rovinari, este trimis și el în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, este trimis în judecată pentru 5 infracțiuni de abuz în serviciu, iar Laurențiu Octavian Graure, fostul director economic al Complexului Energetic Turceni, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Cei doi directori de la Rovinari și Turceni sunt acuzați de DNA că au prejudiciat bugetele celor două complexuri energetice cu suma totală de 19,67 milioane lei, adică aproximativ 5,6 milioane de euro – 2,73 milioane lei la Rovinari și 16,93 milioane lei la Turceni.

Când a fost chemat la DNA, Ponta s-a internat pentru operația la genunchi, în Turcia

Decizia vine la o săptămână după ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că ancheta în dosarul în care este cercetat premieruleste aproape finalizată.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni – Rovinari și ar fi fost săvârșite în perioada în care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia și pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în țară în 8 iulie, după o absență de aproape o lună.

În perioada în care Ponta a fost plecat din țară, avocata sa, Loredana Radu, a mers de mai multe ori la DNA pentru a studia dosarul în care primul ministru este urmărit penal.

Premierul Victor Ponta spunea, când era în Turcia, că în prima zi în care va veni în țară va merge și la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, arătând atunci că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.

Ponta nu a mers la revenirea în țară decât la Guvern, în cârje, și a cerut președintelui să ia act de reluarea activității sale la Guvern, „având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuțiilor de prim-ministru”.

În această perioadă de absență a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

La cinci zile după ce s-a întors în țară, Ponta a anunțat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democrați și postată duminică seara pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcție de conducere” în PSD, până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție.

Decizia a fost anunțată în contextul în care Victor Ponta era așteptat la DNA, după întoarcerea sa din Turcia.

„Există însă și o situație nouă, specială, față de care trebuie să reacționez: președintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum și de ce!). Și alți colegi ai noștri au renunțat temporar la funcțiile politice pentru a-și lămuri situația juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situație să afecteze PSD, vă aduc la cunoștiință decizia mea de nu mai ocupa nicio funcție de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse (în ce mă privește nu funcționează prezumția de nevinovăție prevazută de Constituție!)”, se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, președintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum și membrilor BPN, ai CeXN și Consiliului Național al partidului.

De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluție în justiție, care să îi justifice nevinovăția, „până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcție și va „lupta din simpla și onoranta calitate de membru de partid”.

„Sunt din 2002 membru PSD și sunt convins că întreaga mea viață politică se va desfășura doar alături de acest partid și de valorile pe care le reprezintă. Vreau să vă mulțumesc încă o dată dvs. și tuturor membrilor PSD pentru onoarea suprema pe care mi-ați făcut-o în 20 Februarie 2010 atunci când m-ați ales ca lider al vostru. Deși erau momente cumplit de grele pentru partid și pentru țară, am reușit în peste 5 ani de bătălii politice să îndeplinim cele mai multe din așteptările românilor care ne-au votat. Ați fost mereu alături de mine, iar solidaritatea noastra ca echipă de conducere a PSD a fost un element determinant”, se mai spune în mesajul lui Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația