VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee

VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee
VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee / Sursă foto: Pixabay
Publicat: 24/07/2020, 15:44
Actualizat: 06/04/2021, 18:32

Vineri a avut loc prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia, după ce catedrala a redevenit moschee. Gândul a analizat acest eveniment în editorialul Petiție în numele creștinismului: Sexul îngerilor nu e politically correct! Trăim a doua cădere a Constantinopolului!”

Erdoğan a fost cel care a insistat ca Sfânta Sofia să redevină moschee

Recep Tayyip Erdoğan a fost cel care a insistat ca Sfânta Sofia să redevină moschee, acesta nerăspunzând cererilor Uniunii Europene sau a altor organisme de a reveni asupra deciziei.

Slujba musulmană de vineri a fost deschisă chiar de Erdogan, care a rostit o serie de cuvinte din Coran.

https://www.facebook.com/RTErdogan/videos/315431296505294/

„Petiție în numele creștinismului”

Gândul a analizat acest eveniment în editorialul Petiție în numele creștinismului: Sexul îngerilor nu e politically correct! Trăim a doua cădere a Constantinopolului!”

29 mai 1453. Istoria consemnează căderea Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin și, practic, sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit. Zidurile fumegânde ale actualului Istanbul cedează sub ghiulelele oștirilor musulmane. În timp ce asediul ordonat de sultanul Mehmed al II-lea sugrumă malurile Bosforului, Europa creștină dezbate problematica suavă a sexului îngerilor: îngerii sunt bărbați sau femei?! Constantinopolul cedează în chinuri și, sub spadele otomane, impunătoarea catedrală „Sfânta Sofia”, unul dintre simbolurile creștinismului, devine moschee.

24 iulie 2020. Rănile istoriei se redeschid, sângerând din nou. Vechiul Constantinopol, prezentul Istanbul, se prăbușește a doua oară. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan – un sultan de modă nouă – asediază Europa! Printr-o decizie mascată sub forma unui act juridic, „Sfânta Sofia” redevine, ÎNCEPÂND DE AZI, moschee. Este o zi pe care cărțile de istorie ale creștinătății și-o vor aminti cu lacrimi. De azi, Iisus ”moare” a doua oară la Istanbul. Peste icoanele care au însămânțat creștinismul aici, se toarnă varul durerii. Icoanele sunt acoperite (la propriu) într-un ritual dureros al răstignirii, iar chemarea la rugăciunea mohamedană se ridică în locul chemării clopotelor. Este o nouă patimă a creștinismului.

Azi, nu se mai dezbate sexul îngerilor. Azi, Europa – și, de altfel, întreaga lume creștină aflată dincolo de hotarele continentale – flutură drapelul toleranței. Este dulcele (și neputinciosul) limbaj al morții în fața iataganului. A iataganului care, în 1453, dar și (cel puțin metaforic) în 2020, decapitează un simbol al creștinilor. Istoria se scrie sub spadă, prin sentințe tăioase, nu prin decizii șovăielnice și prin cuvântări „politically correct”.

La distanță de cinci secole și jumătate, afecțiunile istoriei recidivează. Papa Francisc se declară îndurerat! Dar atât! Europa creștină își exprimă, prin comunicate, indignarea. Glasul de catifea se stinge sub lovitura de iatagan a unei atitudini dictatoriale. Azi, Turcia, din vocea unui hoge, răspândește noua politică prin minaretele ”Sofiei” islamice. Nesocotind valorile lumii creștine.

Erdogan reafirmă nu doar o ”Împărăție” religioasă, ci și una politică. În urmă cu câțiva ani, una dintre declarații îi profețea aspirațiile: „Nu Turcia va vrea să se integreze în Europa, ci Europa își va dori să se integreze în Turcia!” (nu am pretenția să fi reprodus cuvintele lui ad-litteram, dar am conservat esența acelor vorbe!).

Miniștrii de Externe din UE s-au opus deciziei lui Erdoğan

Uniunea Europeană a solicitat în această lună Turciei să revină asupra deciziei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul, scrie agenţia Associated Press.

Șefii misiunilor diplomatice din statele Uniunii Europene „condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum Sfânta Sofia”, a spus Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„În mod inevitabil, această decizie va alimenta neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare”, a mai spus Borrell.

„Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia”, a mai adăugat diplomatul.

Rusia a criticat și ea decizia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, luni, prin intermediul unei convorbiri telefonie, nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a retransforma din nou fosta bazilică Sfânta Sofia în moschee.

Astfel, liderul de la Kremlin „i-a atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, precizează preşedinţia rusă, într-un comunicat citat de Agerpres, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri.

Potrivit Administrației de la Kremlin, „Erdogan a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.

O instanță din Turcia a decis, vineri, să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
De ce a lipsit Ceaușescu la inaugurarea metroului
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Meta riscă o amendă de proporții din partea Comisiei Europene