VIDEO | SUA avertizează: Gropi comune cu civili masacrați de ucraineni, rapoarte despre SUA care ar dezvolta arme chimice sunt știrile false grave lansate de Rusia, ca pretext de invazie

VIDEO | SUA avertizează: Gropi comune cu civili masacrați de ucraineni, rapoarte despre SUA care ar dezvolta arme chimice sunt știrile false grave lansate de Rusia, ca pretext de invazie
Sursă foto: captură video
Publicat: 17/02/2022, 11:28
Actualizat: 17/02/2022, 12:32

Rusia lansează informații false foarte grave în spațiul public pentru a creea pretexte în cazul unei invazii a Ucrainei, a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă, miercuri.

Printre știrile false lansate de ruși se numără presupuse rapoarte de gropi comune de civili care ar fi fost masacrați de soldați ucraineni, transporturi de substanțe neidentificate din Vest către Donbas și acuzații că SUA și Ucraina ar dezvolta arme biologice și arme chimice, pe cele din urmă pentru a le folosi asupra unor teritorii rusești.

Toate acestea sunt complet false și fac parte din manualul de propagandă rusesc, tactici pe care Moscova le-a mai folosit în trecut în conflictele din Ucraina, Georgia și Siria, a avertizat Ned Price. El a adăugat la final că știrile de genul acesta trebuie privite cu mult scepticism de public, în special atunci când ele sunt lansate de organele de presă ale statului rus și nu sunt confirmate și de presa independentă.

Mai jos, declarația integrală a lui Ned Price despre războiul informatic dus de ruși:

„Nu am văzut nicio retragere de trupe rusești, dimpotrivă, am văzut exact opusul. În ultimele zile, mai multe trupe rusești, nu mai puține, se află la granița cu Ucraina și se mișcă deja în poziții de luptă. Suntem profund îngrijorați din cauza aceasta. În același timp, așa cum am mai avertizat, în ultimele săptămâni am văzut oficiali ruși și presa rusească publicând numeroase declarații și articole care pot fi folosite drept pretexte pentru o invazie. Lucrul acesta s-ar putea întâmpla oricând, iar lumea trebuie să fie pregătită pentru asta.

Pretextele invocate pot face referire la preusupuse mișcări ale armatei Ucrainei în Donbas, afirmații false despre activitatea Statelor Unite sau a NATO pe pământ, pe mare sau în aer, chiar și pretexte că Ucraina sau NATO ar invada teritorii rusești. Suntem foarte îngrijorați de declarațiile președintelui Putin și ale oficialilor săi despre, citez, un „genocid în regiunea Donbas”.

Nu există niciun fir de adevăr în vreuna din aceste declarații. Cu toate acestea, rușii continuă să publice știri false, inclusiv preusupuse rapoarte despre gropi comune în care s-ar afla civili masacrați de soldați ucraineni sau rapoarte care spun că Statele Unite și Ucraina ar dezvolta arme biologice sau chimice, ultimele dintre acestea urmând a fi folosite asupra unor teritorii rusești, sau că Vestul ar finanța teroriști care să ucidă localnici.

Repet, toate aceste acuzații sunt complet false. Sunt știri false pe care Rusia le lansează în spațiul public pentru a le folosi drept pretext pentru acțiuni militare împotriva Ucrainei. În decembrie, ministrul Apărăii al Rusiei, Serghei Șoigu, a acuzat NATO și SUA că ar plănui, citez, „să provoace trimițând transporturi cu substanțe neidentificate în regiunea Donbas, pe care să le folosească Ucraina”.

Toate acestea sunt jocuri direct din manualul rusesc, inclusiv din modul în care au mai operat în trecut în Ucraina și Georgia și din operațiuni de dezinformare din alte păriți ale lumii, inclusiv din Siria, unde Rusia continuă o campanie de dezinformare care să acopere folosirea de arme chimice de către guvernul sirian. Oamenii ar trebui să fie atenți și să trateze acestea acuzații cu scepticism, în special atunci când ele vin din partea trusturilor de presă ale guvernului rus și nu sunt confirmate și de presa independentă. Rusia se bazează pe confuzie, Rusia se bazează pe dezinformare ca să își acopere urmele. Cu toții ar trebui să ne așteptăm la asta și să fim pregătiți pentru asta.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...