VIDEO | Primele imagini cu momentul prăbușirii avionului pilotat de miliardarul Dan Petrescu

VIDEO | Primele imagini cu momentul prăbușirii avionului pilotat de miliardarul Dan Petrescu
Publicat: 05/10/2021, 19:19
Actualizat: 05/10/2021, 21:27

Momentul în care avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu s-a prăbușit peste o clădire din Milano a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă și postat de publicația Corriere.

În imagini pot fi observate ultimele momente dinaintea impactului.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de bord a unui autovehicul care se afla în zonă.

Miliardarul român Dan Petrescu, soția și fiul său, alături de alte cinci persoane au murit duminică 3 octombrie, după ce avionul cu care zburau de la Milano spre Olbia, Sardinia, s-a prăbușit pe o clădire, la scurt timp de la decolare.

Imediat după decolarea de pe Aeroportul Linate din Milano, aparatul de zbor, un Pilatus PC12 înmatriculat YR-PDV, construit acum șase ani, a avut probleme.

La ora 13.04, avionul a decolat către Sardinia. Trei minute mai târziu, la 13.07, aparatul de zbor s-a prăbușit. Primele apeluri la 112 au sosit la doar cinci minute de la decolarea avionului.

Potrivit Corriere della Sera, la manșa avionului se afla Dan Petrescu, 68 de ani, cu dublă cetățenie, română și germană. La bord se aflau soția sa, în vârstă de 65 de ani, născută în România, cu cetățenie româno-franceză, și fiul lor de 30 de ani, Dan Ștefan Petrescu, născut în Germania și, de asemenea, cu dublă cetățenie.

Grupul urma să aterizeze pe aeroportul Olbia de pe insula italiană Sardinia pentru a petrece câteva zile la vila lui Dan Petrescu, unde îi aștepta mama în vârstă de 98 de ani.

Scena a fost devastatoare, după cum au confirmat salvatorii care au intervenit imediat după accident.

„Erau bucăți din avion și resturi ale clădirii împrăștiate pe o rază de sute de metri, împreună cu părți ale corpurilor arzând”, a declarat un salvator pentru Agenția Anadolu, unul dintre zecile de salvatori care au petrecut 18 ore consecutive într-o misiune interminabilă de salvare.

Strada în care s-a prăbușit avionul este numită după cea mai gravă tragedie a aviației italiene

El a adăugat că strada în care s-a prăbușit avionul – 8 octombrie 2001 – este numită după cea mai gravă tragedie a aviației italiene, când 118 pasageri au fost uciși pe aeroportul Linate într-un accident între două aeronave.

Traseul de zbor de doar trei minute arată că ceva s-a întâmplat brusc avionului și traiectoria s-a schimbat rapid.

Potrivit unei reconstituiri preliminare a evenimentului dată de ziarul italian Corriere della Sera, turnul de control de pe aeroportul Linate a intrat în contact cu Petrescu chiar înainte de prăbușire, întrebând: „Ați deviat avionul pentru a evita turbulențele?” La care Petrescu a răspuns doar „Nu.” Imediat după aceea, avionul a dispărut din radar și s-a prăbușit.

Pilotul a comunicat și o mică schimbare de curs către turnul de control

În cele din urmă, s-a descoperit că pilotul a comunicat și o mică schimbare de curs către turnul de control și, imediat după aceea, a cerut un „transportator”, procedura de reintrare. Cererea a fost acceptată, având în vedere că traficul aerian a fost blocat pe aeroportul Linate timp de 10 minute pentru a evita riscurile de coliziune.

Ceea ce se știe deja este că avionul, care trebuia să atingă o altitudine de croazieră de 5.000 de picioare, a continuat să vireze anormal spre dreapta când a ajuns la aproximativ 3.500-4.000 de picioare. Cu câteva secunde înainte de prăbușire, călătorea cu 293 de kilometri pe oră la 1.631 de metri deasupra nivelului mării. Două secunde mai târziu, altitudinea a scăzut la 1.615 și viteza a sărit la aproape 303 kilometri (188 mile) pe oră. Încă două secunde și a coborât la 52 de metri.

În orice caz, nicio procedură standard de plecare nu necesită ca aeronava să urmeze traiectoria efectuată ieri de avionul privat și, în momentul accidentului, vremea era tulbure și începuseră să plouă, deși nu era atât de grav încât să împiedice decolarea.

Martorii accidentului au raportat un zgomot puternic pe cer, adăugând că avionul era deja pe foc înainte de a lovi clădirea. Problemele motorului ar fi putut provoca un incendiu la unul dintre motoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase