Viitura de pe Dunăre ajunge în România. Planul anti-inundații al lui Dragnea

Viitura de pe Dunăre ajunge în România. Planul anti-inundații al lui Dragnea
Publicat: 21/05/2014, 09:09

Vicepremierul Liviu Dragnea a mers, marți, în județul Mehedinți, unde a declarat că viitura pe Dunăre va ajunge la Porțile de Fier în aproximativ 30 de ore, urmând să fie gestionată prin barajele de la Porțile de Fier I și II de reprezentanții Apelor Române și reprezentanții Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că nu există „niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării”, care să necesite evacuarea localnicilor.

„Trebuie să ținem cont că ne așteaptă patru sau cinci săptămâni cu o presiune constantă pe Dunăre. De modul cum colaborează Apele Române cu Porțile de Fier, ne fac nouă viața mai ușoară sau mai grea în aval, pe tot cursul de apă al Dunării. Nu se pune problema evauării niciunei localități. Nu există la această oră niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbușirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi și noapte, de-a lungul întregului dig de apărare a Dunării pe teritoriul României, Apele Române, ISU, pompierii, monitorizează permanent dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltrații”, a declarat Dragnea, la Sucursala Hidroserv Porțile de Fier.

Potrivit reprezentanților Apelor Române, viitura care se așteaptă pe Dunăre din Serbia, cel mai târziu în 22 mai, va fi urmată de o alta care vine din Austria și Ungaria, fapt ce creează o presiune de lungă durată pe malurile fluviului.

„Singura problemă a noastră, a celor de la Apele Române, este să supraveghem zona întrucât această viitură va fi pe o durată destul de mare, de trei-patru săptămâni, și întrucât ea s-a declanșat în principal din Serbia, Croația, Bosnia, urmând ca la o zi, 36 de ore, un alt vârf de viitură de pe Dunăre din Austria, Ungaria, însă spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel încât să creeze un debit mult mai mare, să ne creeze probleme în aval, Porțile de Fier gestionând situația. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară grifoane, există riscul să apară infiltrații și noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă anumirte probleme în aval de Porțile de Fier II”, a declarat directorul Administrației Bazinale Jiu, Marian Talău.

Talău a dat asigurări că debitele care se așteaptă pe fluviu nu vor depăși 13.500 de metri cubi pe secundă, acestea putând să fie controlate fără să provoace pagube materiale însemnate, el adăugând totodată că în anul 2006, atunci când s-au produs inundații în localitățile din aval de Porțile de Fier, debitele la intrarea în țară erau de 15.800 – 16.000 de metri pe secundă.

Deversoarele de la Barajul Porțile de Fier I au fost pornite în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ca debitul să fie reglat pe fluviu, astfel încât să nu se creeze probleme nici în Serbia, în zona Belgrad, și nici în aval.

Întrebat despre producția de energie electrică de la Porțile de Fier, directorul Hidroelectrica Porțile de Fier, Nicolae Tudorescu, a declarat că deși la debite mari, energia electrică produsă este mai scumpă, compania nu este în pierdere.

„Hidroelectrica asigura acum 45% din energia României. Chiar dacă noi producem acum energie mai scump, compensăm cu energia de pe Olt, Argeș, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, unde sunt debite foarte mari pe râuri și cu costuri foarte mici. Deci, Hidroelectrica nu este în acest moment în pierdere, dimpotrivă”, a declarat Nicolae Tudorescu.

Dunărea se află, de sâmbătă și până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundații, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Oana Mitu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult