Viorica Dăncilă, interviu pentru Bloomberg despre situația din România: Nu dorim să oferim motive pentru posibile sancțiuni

Viorica Dăncilă, interviu pentru Bloomberg despre situația din România: Nu dorim să oferim motive pentru posibile sancțiuni
Publicat: 14/06/2019, 13:54

România se afla pe punctul de a urma Ungaria și Polonia în viziunea negativă a Uniunii Europene, oficialii de la Bruxelles acuzând politicienii români că nu respectă principiile democrației. În contextul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, Viorica Dăncilă consideră că este timpul pentru o reapropiere de Uniunea Europeană.

„Am reluat dialogul constructiv cu oficialii de la Bruxelles – nu dorim să oferim motive pentru posibile sancțiuni. Consider că pericolul declanșării Articolului 7 în cazul României a trecut”, a declarat Viorica Dăncilă, cu referire la mecanismul de sancționare al Uniunii Europene.

Condusă de stilul „iliberal” al liderului ungar Viktor Orban, Europa de Est s-a dovedit a fi o provocare pentru Uniunea Europeană, care a criticat țările din fostul Bloc comunist pentru încălcarea independenței judiciare și îngrădirea presei și a societății civile.

În România, accentul a fost pus pe luarea de mită, care se situează la cel mai ridicat nivel din cadrul Blocului comunitar. Liviu Dragnea a încercat să diminueze pedepsele pentru oficialii corupți, în vederea soluționării unor probleme legale personale, lucru care a atras de asemenea critici și din partea Statelor Unite,s crie publicația.

„Guvernul nu mai este interesat de revizuirea judiciară. Este un pas înainte”, a declarat Dăncilă.

Dorind să îi ia locul lui Dragnea în funcția de lider al Partidului Social Democrat în cadrul congresului dinn 29 iunie, Dăncilă vrea să pună capăt procesului de revizuire a legislației- lucru cerut de Uniunea Europeană. Viorica Dăncilă a fost aleasă de Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru, având în vedere că acesta nu era compatibil cu funcția, din cauza unei condamnări.

România a fost amenințată recent de Uniunea Europeană cu sancțiuni, în cazul în care nu oprește intrarea în efect a schimbărilor Codului Penal. Motivația principală a constat probabil în rezultatele slabe obținute de Partidul Social Democrat în cadrul alegerilor europarlamentare din luna mai. Susținerea românilor pentru Uniunea Europeană este peste media Blocului comunitar.

„Sunt în favoarea unei abordări diferite. O abordare pro-europeană și aderarea la valorile Uniunii Europene”, a adăugat Dăncilă.

Însă, câștigarea susținerii întâmpină anumite probleme, deoarece mulți oficiali social-democrați se confruntă cu investigații și procese anticorupție, precizează Bloomberg. Chiar dacă Viorica Dăncilă va reuși să obțină susținerea oficialilor, rămân multe lucruri care trebuie reparate. Deficitul bugetar al României este peste limitele Uniunii Europene, iar investitorii vor avea nevoie de garanții după ce setul de legi destinate să crească veniturile a provocat prăbușirea pieței, arată sursa citată.

Opoziția din România a înaintat o moțiune de cenzură, care urmează să fie votată în Parlament săptămâna viitoare.

Viorica Dăncilă a transmis că revenirea la „rădăcinile” social-democrate poate duce la „o reînviere a norocului”.

„Acesta este partidul care a condus România către NATO și Uniunea Europeană. Vom prezenta un program politic care va arăta susținerea noastră față de valorile Uniunii Europene”, a transmis Viorica Dăncilă.

Foto: Mediafax Foto / Alexandra Pandrea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase