Zece femei de la o fabrică de confecții din Calafat la spital după ce s-au intoxicat cu insecticid

Zece femei de la o fabrică de confecții din Calafat la spital după ce s-au intoxicat cu insecticid
Publicat: 07/05/2013, 11:52
Actualizat: 23/03/2019, 03:10

Zece femei de la o fabrică de confecții din Calafat au fost transportate la spital, marți dimineață, după ce s-au simțit rău, cel mai probabil, din cauză că au inhalat insecticid folosit la dezinsecție, la câteva zile după ce la aceeași unitate 67 de femei au ajuns la spital din aceeași cauză.

Femeile au solicitat intervenția ambulanței după ce au intrat marți dimineață în fabrică și au început să se simtă rău, acuzând o stare de amețeală. Imediat, angajatorul a suspendat activitatea în fabrică până când se va stabili cantitatea de noxe din interior, transmite corespondentul Mediafax.

La ora actuală, cele zece femei au fost transportate la spital, unde se află sub supravegherea medicilor.

„Femeilor li s-au acordat îngrijiri medicale, ele se află în acest moment în monitorizare, iar starea lor este momentan stabilă”, a declarat Mihai Litră, purtătorul de cuvânt al Spitalului Calafat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a trimis o echipă la fabrica respectivă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul.

„Inspectorii ITM sunt la fața locului, se colaborează cu reprezentanții fabricii, care au decis să suspende pe parcursul zilei de astăzi (n.r. – marți) activitatea pentru a permite organelor abilitate să măsoare nivelul de noxe”, a declarat Cătălin Mohora, inspector șef ITM Dolj.

Vineri dimineață, 67 de femei de la aceeași fabrică au ajuns la spital după ce s-au intoxicat, cel mai probabil, cu insecticidul pe care reprezentanții fabricii l-au folosit joi seară în fabrică. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, declara că joi seară hala în care lucrează femeile a fost dezinfectată cu anumite substanțe, iar pe parcursul nopții spațiul respectiv a rămas închis, fiind aerisit doar vineri dimineață, timp de o oră, înainte ca angajatele să ajungă la serviciu.

Toate femeile care s-au intoxicat atunci au fost externate după mai puțin de 20 de ore de la momentul internării întrucât starea lor de sănătate s-a ameliorat. Angajatorul nu a primit încă nicio sancțiune, dar riscă amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Directorul fabricii de confecții, Marian Păsat, a declarat că pentru dezinsecția halei în care lucrau femeile s-a folosit insecticid, susținând că nu toate angajatele au dezvoltat reacții adverse de la substanța respectivă și că mai degrabă ar fi fost vorba despre o reacție de panică în momentul în care au văzut că unele muncitoare se simt rău.

„Noi am folosit începând cu ora 18.00, seara trecută, un insecticid de la o firmă nemțească împotriva muștelor și țânțarilor. Azi dimineață s-au prezentat aproximativ 500 de persoane la muncă. Dintre acestea doar câteva au avut o stare de rău, iar celelalte s-au speriat mai mult că au văzut colegele că se simt rău. Am anunțat Serviciul de Ambulanță de la Calafat și 67 de persoane au fost transportate pentru îngrijiri medicale. Am folosit angajații noștri pentru răspândirea insecticidului și pe prospectul acestuia nu se spunea nimic că trebuie ferit contactul cu oamenii pentru un anumit interval. Am intrat și eu de dimineață în fabrică și chiar înainte de venirea femeilor încăperile au fost aerisite prin deschiderea ușilor”, declara Marian Păsat.

O echipă de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a mers la fabrica de textile pentru a investiga modul în care s-a făcut dezinsecția.

Patronul fabricii de confecții din Calafat este italian. Fabrica, Maglierie Cristian Impex SRL, a fost construită în 1997 și are 1.280 de angajați.

Georgiana Stănescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media