Zeci de mii de euro au fost dați pentru coruperea judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache

Zeci de mii de euro au fost dați pentru coruperea judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache
Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache ar fi cerut, primit sau acceptat să primească de zeci de mii de euro pentru a da soluții favorabile în dosare sau pentru a interveni pe lângă colegi de la Tribunal și Curtea de Apel București, potrivit procurorilor DNA.
Publicat: 08/07/2013, 16:34
Actualizat: 03/02/2019, 20:08

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache ar fi cerut, primit sau acceptat să primească de zeci de mii de euro pentru a da soluții favorabile în dosare sau pentru a interveni pe lângă colegi de la Tribunal și Curtea de Apel București, potrivit procurorilor DNA.

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, acuzate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni pentru soluții favorabile în alte dosare, au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Structura Centrală.

În același dosar vor fi judecate alte 21 de persoane, printre care doi grefieri și doi avocați, precum și fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, pentru dare de mită și cumpărare a influenței.

Viorica Dinu și-a dat demisia, iar pe 27 mai a fost eliberată din funcția de judecător la Secția penală a Tribunalului București, prin decret semnat de președintele Traian Băsescu. Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul București – Secția penală, este suspendată din funcție. Dinu și Costache au fost trimise în judecată în stare de arest.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache au primit sau au acceptat să primească zeci de mii de euro pentru a da soluții favorabile în dosare.

Astfel, avocatul Daniel-Costel Petre și a soția acestuia, Daniela Petre, i-au dat judecătoarei Viorica Dinu, în ianuarie, 45.000 de euro pentru a pronunța o soluție favorabila lui Dinel Staicu, în dosarul în care acesta solicita eliberarea din arest. De asemenea, la 21 ianuarie, Viorica Dinu a mai primit 10.000 euro de la Daniela Petre, lăsând să se creadă că își va exercita influența și asupra unei colege din același complet, pentru a o determina să pronunțe o soluție favorabilă, se arată în rechizitoriu.

În același scop, Viorica Dinu a acceptat de la avocata Alina Răducan, prin intermediul judecătoarei Antonela Costache și a grefierului Sorin Vasilescu, promisiunea remiterii sumei de 150.000 de euro.

Dinel Staicu nu a fost pus atunci în libertate, iar Viorica Dinu i-a restituit avocatului Daniel Petre suma de 55.000 de euro. Cu ocazia unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului București, la un alt complet, demersurile de punere în libertate ale lui Dinel Staicu au fost reluate.

„În februarie 2013, judecătoarele Costache Antonela Anemary și Dinu Viorica au acceptat promisiunea remiterii unei noi sume de 60.000 euro, din care aceasta din urmă a și primit suma de 40.000 euro de la Staicu Marian, fratele lui Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Tribunalul București învestiți cu judecarea dosarului sus-menționat, pentru a-i determina să pronunțe o soluție de punere în libertate. Banii au fost primiți prin intermediul grefierului Vasilescu Sorin, cu complicitatea avocatei Răducan Ileana Alina și a lui Bobocel Bogdan Marian”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Anchetatorii au mai arătat, în documentul citat, că în decembrie 2012, Viorica Dinu a primit, cu ajutorul judecătoarei Antonelei Costache, 32.500 de euro și, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, „lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților de la Curtea de Apel București, pentru a-i determina să pronunțe hotărâri favorabile în trei cauze penale”.

Unul dintre dosare viza o contestație în anulare, iar în celelalte două dosare erau formulate plângeri față de prelungirea unor măsuri preventive dispuse de procurorii DIICOT. Cele două plângeri, soluționate favorabil la Tribunalul București de către completul judecătoarei Antonela Costache, fuseseră atacate cu recursuri de procurori și urmau să se judece la Curtea de Apel București, potrivit rechizitoriului.

„Pentru a eluda caracterul aleatoriu al distribuirii dosarului privind cele două plângeri și pentru a asigura repartizarea la completul său, la data de 27 noiembrie 2012, judecătoarea Costache Antonela Anemary și grefiera Neamțu Iulia au introdus și au modificat date informatice (parametri de timp), fără drept (cu depășirea limitelor autorizării)”, se arată în rechizitoriu.

În noiembrie 2012 – ianuarie 2013, Viorica Dinu ar mai fi primit, cu complicitatea Angelei Cîrlan și a lui Leon Marius Neagu, 11.500 de euro, de la Dragoș Pandele, și ar fi acceptat, cu ajutorul acelorași doi complici, promisiunea remiterii sumei de aproximativ 20.000 euro, provenită de la Tony Viorel Iaparnicu. În schimbul banilor, Dinu ar fi lăsat să se creadă „că are influență asupra colegilor săi, judecători la Tribunalul București, precum și asupra magistraților de la Curtea de Apel București, pentru a-i determina să pronunțe hotărâri favorabile în alte trei cauze penale, respectiv punerea în libertate a unor persoane arestate preventiv”, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Totodată, procurorii au arătat că, în perioada octombrie 2012 – februarie 2013, Viorica Dinu ar fi acceptat promisiunea făcută de avocatul Daniel Petre, direct și prin intermediul soției sale, Daniela Petre, de remitere a unei sume de bani, în schimbul intervenției sale la judecători de la Curtea de Apel București, pentru o hotărâre de punere în libertate a unui bărbat care era judecat în stare de arest preventiv, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Avocatul Petre primise suma de 100.000 lei de la soția bărbatului arestat, dar pentru că în acest caz nu s-a dat o soluție favorabilă, Petre a restituit banii.

În perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, Viorica Dinu ar fi acceptat promisiunea soților Petre de a primi o sumă de bani, în cazul pronunțării unei hotărâri de punere în libertate a două persoane. Avocatul Petre ar fi primit anterior 25.000 de euro de la soțiile acestora.

„În perioada decembrie 2011 – februarie 2012, acționând în cadrul grupului infracțional, avocatul Petre Daniel-Costel a pretins și primit suma de 25.000 euro de la Dăncuță Carmen Ionela, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Curtea de Apel București învestiți să judece un recurs formulat de fratele lui Dăncuță Carmen Ionela, astfel încât magistrații să dispună punerea în libertate a bărbatului”, potrivit rechizitoriului.

În perioada iulie 2012 – martie 2013, avocatul Petre ar mai fi pretins, atât direct, cât și prin intermediul lui Carmen Dăncuță, 150.000 de euro, sumă redusă ulterior la 50.000 de euro, apoi la 13.000 de euro, la care s-au adăugat 80.000 euro. Avocatul ar fi primit, „direct și prin medierea aceluiași complice, de la doi denunțători, sumele de 13.000 euro, 28.000 euro, 10.000 USD și 15.000 euro, precum și diferite bunuri, lăsate ca garanție în temeiul pretinderii”, pentru a interveni la judecători de la Tribunal și Curtea de Apel București, pentru punerea în libertate a unuia dintre denunțători, cercetat într-un dosar al DIICOT, au mai arătat procurorii.

Angela Cîrlan este acuzată de procurori că ar fi promis, în perioada 2011-2012, că va interveni la Viorica Dinu să dispună soluții favorabile, în schimbul unor sume de bani, în dosarele lui Marian Catrin, Ștefan Mincă și Petrișor Nicolae, fost Duduianu, sau a unor persoane din anturajul acestora. De asemenea, ar mai fi remis sume de bani sau ar fi promis bani în schimbul influenței, în acest context, Cornel Lucian Enculescu, Laurențiu George Dinu, zis „Gore”, Marian Vasile Tudor, Silviu Constantin Amza, Petrișor Nicolae și Ștefan Mincă, ultimii doi fiind beneficiari, dar și intermediari ai influenței în favoarea altor persoane.

În acest sens, procurorii arată că, în aprilie 2011, Angela Cîrlan ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, 15.000 de euro de la Cornel Lucian Enculescu, lăsând să se creadă că are influență asupra Vioricăi Dinu, pentru a o determina să pronunțe o soluție favorabilă lui Marian Catrin, judecat la acea vreme în stare de arest preventiv.

„În paralel, la data de 27 aprilie 2011, pentru a eluda caracterul aleatoriu al distribuirii dosaruluiși pentru a asigura repartizarea la completul judecătoarei Dinu Viorica, judecătoarea Costache Antonela Anemary a introdus și a modificat date informatice (parametri de timp), fără drept (cu depășirea limitelor autorizării)”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA susțin că „se creau premisele cooptării în grupul infracțional organizat a noi membri, prin cointeresarea materială (remiterea unei părți din foloasele pretinse) în scopul aducerii altor «clienți»”.

Astfel, Marius Catrin a beneficiat, inițial prin intermediul Angelei Cîrlan, de o hotărâre de punere a sa în libertate, pentru ca apoi, să îl ajute și pe Silviu Constantin Amza să cumpere influența, prin mijlocirea aceleiași persoane, pentru fratele său. De asemenea, Petrișor Nicolae , zis „Cristofor”, „a cumpărat”, prin intermediul Angelei Cîrlan, o soluție de achitare a sa, la fond, după care l-a convins să devină „client”și pe Ștefan Mincă, „încercând, totodată, să perfecteze același gen de «afacere» și în privința judecării apelului în dosarul său, dar și a unei alte cauze în care au fost puse sub acuzare rude de-ale sale”, au mai scris procurorii în documentul citat.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București, primul termen fiind stabilit în 31 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale