Ziarul Gândul, premiat pentru „SINDROMUL NU”

Ziarul Gândul, premiat pentru „SINDROMUL NU
Publicat: 22/10/2013, 22:54
Actualizat: 11/11/2013, 11:08

Ziarul gândul a primit marți premiul anual pentru jurnalism la Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală, eveniment organizat de Fundația Estuar, în colaborare cu Primăria Sectorului 6 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sectorul 6.

Distincția, acordată în fiecare an unui jurnalist sau unei echipe de jurnaliști pentru contribuția în domeniul sănătății mintale în România, a fost decernată pentru proiectul multimedia „Sindromul NU. Cum tratează Armata română stresul posttraumatic”, un demers semnat de Florin Negruțiu (redactor-șef gândul) și Alina Matiș (editor), care au investigat timp de un an de zile „trauma inexistentă” din sistemul militar românesc.

Proiectul a fost susținut de Carter Center (Atlanta, SUA), printr-o bursă de jurnalism acordată celor doi jurnaliști gândul de fosta primă doamnă a Statelor Unite, Rosalynn Carter. De asemenea, „Sindromul NU” s-a bucurat de susținerea Centrului pentru Jurnalism Independent din București.

Accesează site-ul SINDROMUL NU

„În fiecare an, am dorit să premiem în cadrul Galei Gesturilor de Suflet jurnaliști, jurnaliști care, dincolo de toate subiectele la zi din societatea românească, au încercat să vă prezinte și să prezinte publicului situația persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Din experiența noastră, știm că nu sunt mulți cei care se implică în astfel de activități”, au explicat organizatorii evenimentului, înainte de a acorda remiul pentru jurnalism echipei gândul.

„Mulțumim Fundației Estuar pentru recunoașterea arătată proiectului nostru, dar mai ales pentru munca dumneavoastră – este foarte important ce faceți în România. Mulțumim – și mă exprim la plural pentru că vorbesc în numele echipei gândul – și Centrului pentru Jurnalism Independent și Centrului Carter, din SUA. Vă dorim să lucrați în continuare în domeniul sănătății mintale, pentru că este mare nevoie de dumneavoastră în România”, a declarat reprezentantul gândul la eveniment, Alina Matiș, ridicând premiul pentru „Sindromul NU”.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax

Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală a ajuns în acest an la a VIII-a ediție și a marcat aniversarea a 20 de ani de existență a Fundației Estuar, una dintre principalele instituții din România implicate în domeniul sănătății mintale. La gala de marți au participat experți din România, dar și din alte țări europene și din SUA, precum și personalități ale lumii artistice și beneficiari ai programelor de sănătate mintală. Mai multe despre Estuar aflați AICI.

Proiectul „Sindromul NU” al ziarului gândul va fi prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe organizate de Estuar și Mental Health Europe, într-o sesiune despre rolul mass-media în influențarea atitudinii publicului cu privire la sănătatea mintală.

Ce este Sindromul NU

Într-o țară în care mai bine de două treimi din populație nu merg la psiholog, cu toate că problemele de sănătate mintală devin tot mai numeroase, orice încercare de informare pe acest subiect este imperios necesară. În urmă cu un an, ne-am propus să vorbim despre stresul posttraumatic. Principalul motiv a fost că nu există o discuție publică în România despre această tulburare. Tot ce știm sunt crâmpeie senzaționalizate de proveniență americană. Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că urmau să se împlinească zece ani de la invazia din Irak, pentru că misiunea combatantă din Afganistan se apropie de final, pentru orice altă invazie care ar putea apărea pe viitor și la care noi, românii, am putea participa.

Sindromul NU – Documentarul rănilor invizibile ale Armatei. VIDEO

Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că, lucru foarte puțin știut în România, este o tulburare pe care o dezvoltă nu doar soldații, ci, foarte important, persoanele implicate în accidente de circulație, victimele violurilor, violențelor domestice, catastrofelor naturale, bolilor foarte grave.

Ceea ce a urmat a fost o investigație de un an, timp în care am vorbit cu psihologi militari, cu psihologi din mediul civil, profesori universitari, experți și jurnaliști americani. Rezultatul se numește „Sindromul NU. Cum tratează Armata română stresul posttraumatic”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului