ZIUA ACADEMIEI în epidemie: „Seniorii nu răspândesc virusul mai mult decât alții, ci doar mor mai mult”

ZIUA ACADEMIEI în epidemie: „Seniorii nu răspândesc virusul mai mult decât alții, ci doar mor mai mult”
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române | Sursa: CRISTIAN RADU NEMA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/03/2020, 13:38
Actualizat: 07/04/2021, 02:30

Ziua Academiei Române, marcată în 4 aprilie, se va sărbători în acest an, pentru prima dată, departe de clădirea instituției, arată președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, într-un mesaj transmis pentru Mediafax. „Seniorii nu răspândesc virusul mai mult decât alţii, ci doar mor mai mult”, spune acesta.

„Pentru prima oară, datorită gravelor împrejurări pe care le trăim, se va sărbători în acest an Ziua Academiei Române, de la 4 aprilie, departe de venerabila instituţie, simbolizată de clădirea de pe Calea Victoriei nr. 125 (fostele case Cesianu şi Bellu), fără ca membrii să se mai poată reuni în tradiţionala Adunare Generală festivă şi fără să se mai poată organiza Ziua Porţilor Deschise”, arată preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, într-un mesaj remis luni Mediafax.

Acesta susține că omenirea a mers înainte şi a depăşit crizele numeroase prin care a trecut datorită ştiinţei, cercetării, invenţiilor şi descoperirilor făcute de savanţi şi de creatorii de valori intelectuale.

„Vă propunem să celebrăm cu toţii, în sufletele noastre, Academia, să-i conştientizăm din nou, în comunitate şi în comuniune, rolul de for suprem de consacrare a valorilor intelectuale şi de cercetare din ţara noastră. Să ne gândim – cu precădere în aceste zile – la munca şi creaţia marilor savanţi-medici din cadrul instituţiei noastre, aceia care au elaborat cele mai eficiente medicamente, vaccinuri, remedii, tehnici şi care au vindecat, prin dăruirea şi talentul lor, milioane de oameni şi au salvat milioane de vieţi. Să ne gândim la institutele de specialitate ale Academiei, mai ales la cele cu profil medical, biologic, medico-farmaceutic şi la importanta lor activitate, salvatoare de multe ori, inclusiv în aceste zile. Dacă eficienţa unora dintre soluţiile şi măsurile preconizate acum de autorităţi nu este întotdeauna evidentă, încrederea în forţa cunoaşterii ştiinţifice şi a creaţiei spirituale trebuie să rămână nezdruncinată, fiindcă omenirea a mers înainte şi a depăşit crizele numeroase prin care a trecut datorită ştiinţei, cercetării, invenţiilor şi descoperirilor făcute de savanţi şi de creatorii de valori intelectuale”, explică Ioan-Aurel Pop.

„Membrii Academiei sunt, în cea mai mare parte, persoane în vârstă, fapt pentru care anumiţi oameni – conform unor clişee perpetuate şi augmentate în aceste zile – îi privesc (mai ales acum, în vremuri de cumpănă) cu oarecare suspiciune, fără să înţeleagă că seniorii nu răspândesc virusul mai mult decât alţii, ci doar mor mai mult, mai repede şi mai des decât alţii, din cauza fragilităţii vieţii lor aproape trecute. Prezenţa părinţilor şi bunicilor în comunitate nu poate să ofere decât siguranţă, experienţă de viaţă şi soluţii pentru astfel de nenorociri, prin care seniorii au trecut şi au ieşit cu bine la liman. Dacă ştiinţa, înţelepciunea şi cumpătarea bătrânilor se unesc cu entuziasmul şi forţa tinerilor şi maturilor, atunci toate provocările pot fi rezolvate întru binele omenirii şi al poporului român”, notează academicianul.

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, spune că instituţia pe care o reprezintă este responsabilă cu tot ce ţine de virtuţi, valori şi încredere în societate românească.

„Academia Română are astăzi 154 de ani şi, în toţi aceşti ani, a participat la construirea, la propăşirea şi la fortificarea României şi a omenirii, la elaborarea creaţiei intelectuale majore, româneşti şi universale. Să-i aducem Academiei Române cuvenitul omagiu şi să-i urăm – în acord cu vechea tradiţie latină – vivat, crescat, floreat! Academia Română a semănat şi seamănă în societate virtuţi, valori şi încredere, ceea ce face şi în aceste zile triste, cu nestrămutata convingere că , din care vom ieşi mai puternici, mai realişti şi mai înţelepţi. La mulţi ani!”, se mai arată în mesajul lui Ioan Aurel Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului