Harta salariilor din IT în 2022: Ce loc ocupă România și în ce țări din Europa câștigă programatorii cel mai bine?

Harta salariilor din IT în 2022: Ce loc ocupă România și în ce țări din Europa câștigă programatorii cel mai bine?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 15/07/2022, 13:49

Când spui IT, spui domeniul care aduce printre cele mai atractive câștiguri salariale, fie că vorbim de piața muncii din România, sau de cea europeană. Programatorii nu duc lipsă de oportunități de angajare, totuși, la nivel Europei, există o serie de diferențe între salariile pe care aceștia le primesc, influențate de locația unde își desfășoară activitatea.

Codecool a realizat un studiu care prezintă topul salariilor din domeniul IT din România și alte 28 de țări din Europa. 

În cadrul studiului, au fost analizate salariile anuale în euro ale programatorilor junior, middle și senior folosind site-uri precum Salary Explorer, Glassdoor, PayScale și Pay Lab. Pornind de la salariul net, am calculat apoi valorile salariilor ajustate, aplicând indicatorul cost of living, furnizat de site-ul Numbeo. Acest indice ne permite să obținem o imagine mai clară asupra salariilor, luând în calcul costurile vieții de de zi cu zi, prețurile alimentelor, utilităților și serviciilor din fiecare țară analizată.

România ocupă locul 16 în topul salariilor ajustate pentru programatorii junior

În România, un programator fără experiență câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând țara noastră pe locul 25. Ne menținem, și în 2022, în fața unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, în ceea ce privește salariilor programatorilor junior dar și cei cu experiență profesională, conform Codecool.

Dacă ne uităm la salariile ajustate la nivelul de trai din țările analizate, România urcă câteva poziții, ajungând să ocupe locul 16, surclasând veniturile din țări ca Irlanda, Cehia, Grecia.

Salarii ajustate din România, cu 25% mai mari decât în Polonia, dar la jumătate față de cele din Belgia

Diferențele dintre salariile din țările dezvoltate, din zona de vest, și cele din Europa Centrală și de Est sunt în continuare semnificative, dar puse în contextul nivelului de trai, țările cu un index mai mic ajung să ofere o putere mai mare de cumpărare. Pe scurt, poți să faci mai multe achiziții din salariul câștigat.

„Raportate la țările dezvoltate din Europa, cum este Belgia, salariile ajustate ale programatorilor juniori din țara noastră sunt de două ori mai mici, dar România își menține totuși avansul față de țările din regiune”, conform sursei citate.

Studiul arată că salariul unui programator începător din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Polonia sau Croația, și cu peste 15% mai mare decât salariile din Bulgaria și Grecia.

Elveția și Marea Britanie, cele mai mari salarii IT din Europa

Cele mai mari salarii din industria IT din Europa se înregistrează în Elveția, Marea Britanie și Belgia. În cazul Elveției, salariul unui programator junior poate începe de la 62.000 euro pe an, un programator cu experiență medie câștigă 119.000 euro anual, iar un senior cu peste 5 ani experiență poate avea un salariu de 195.000 euro pe an.

Țara din fruntea clasamentului pierde însă câteva poziții atunci când privim salariile ajustate la nivelul de trai, indexul mare fâcând Elveția să coboare pe locul 3 în topul salariilor programatorilor de nivel junior, middle și senior. 

Astfel, Marea Britanie urcă pe prima poziție, fiind urmată de Belgia în topul salariilor programatorilor, ajustate la nivelul de trai din 2022.

În România, fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă în restul economiei

Industria IT de software și servicii a înregistrat, în ultimii ani, cea mai ridicată rată de creștere a numărului de angajați (11%), comparativ cu alte ramuri din România, situându-se în topul industriilor angajatoare. Cel mai recent raport Anis privind impactul industriei IT în economia României arată că peste 135.000 de persoane lucrează în acest domeniu.

Același raport scoate în evidență că fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din economia națională, prin impactul direct și indirect. Iar fiecare 10 euro de valoare adăugată brută creată direct de industria IT, aduce o contribuție de încă 5 euro în economia României.

Dar în același timp, se pierd sume importante, dacă ne gândim la deficitul anul estimat la peste 15.000 de specialiști. Pentru cei interesați de o carieră în IT, deficitul se traduce în oportunități, companiile au nevoie acută de programatori, iar cei care fac pasul către acest domeniu au toate șansele să profite de trendul ascendent.

Industria IT s-a afirmat deja ca un important motor de creștere la nivel național, recunoscut pe piața muncii pentru salariile atractive și numărul mare de posturi pe care candidații le pot accesa. Nu este o surpriză că rămâne, și în 2022, unul dintre cele mai atractive domenii, atât pentru tinerii care vor să înceapă o carieră de viitor, dar și pentru cei cu experiență în alte domenii, interesați de reconversie profesională în IT.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase