Roblox, un joc video, aparent inocent și pentru copiii de toate vârstele, s-a transformat într-un teren de vânătoare profitabil pentru infractorii cibernetici. Experții în securitate cibernetică le recomandă părinților să fie precauți pentru a nu-și expune copiii la riscurile tot mai mari cu care se confruntă în mediul virtual.
Atacurile cibernetice s-au înmulțit alarmant, potrivit Kaspersky, care a detectat peste 1,6 milioane de tentative de atac cibernetic, deghizate în fișiere legate de Roblox numai în 2024. În ultimii trei ani, 34.000.000 de conturi ale utilizatorilor Roblox (autentificări și parole) au fost compromise de programe malware și s-au scurs pe dark web.
Cum sunt păcăliți jucătorii
Cu 88 milioane de jucători zilnici, Roblox este mai mult decât un simplu joc – este un loc de socializare digitală pentru copiii și adulții de toate vârstele din întreaga lume. Din păcate, publicul tânăr este tot mai expus în fața pericolului: infractorii cibernetici deghizează malware-ul în mod-uri, cheat codes pentru a trișa sau generatoare gratuite de monede în joc.
Cea mai mare escrocherie o reprezintă modalitatea de a încasa gratuit monede sau tokenuri necesare în joc. Utilizatorilor li se cere să introducă ID-ul jocului sau numele de utilizator, selectând platforma preferată (Android, iOS, Windows, PlayStation, Xbox sau Nintendo). După ce parcurg diverse sarcini de „verificare” și răspund la sondaje, jucătorii obțin premiul, care ar putea include un nou iPhone, PlayStation, etc.
Cu toate acestea, pentru a primi premiul, victimele sunt rugate să plătească pentru livrare. După ce plătesc, jucătorii pierd banii și nici nu primesc premiul.
Ghid de prevenire
Experții le recomandă sfaturi jucătorilor adulți și părinților cum să-și instruiască copiii pentru a preveni escrocheriile online, citează Adevărul:
Informați-vă cu privire la cele mai recente amenințări și monitorizați activ activitățile online ale copiilor
Comunicați deschis cu copiii, cu privire la potențialele riscuri pe care le pot întâlni online și impuneți reguli stricte pentru siguranța lor.
Ajutați-vă copiii să aleagă o parolă unică și schimbați-o periodic.
Stabiliți reguli de bază clare despre ceea ce pot și nu pot face online și explicați de ce le-ați pus în aplicare. Trebuie să le revizuiți pe măsură ce copilul dumneavoastră crește.
Pentru a vă proteja copiii de descărcarea oricăror fișiere rău intenționate în timpul experienței de joc, puteți instala o soluție de securitate de încredere pe dispozitivele lor
Cu aplicații dedicate pentru parenting digital, părinții își pot proteja copiii în mod eficient atât în spații online, cât și offline. Aceste aplicații ajută adulții să asigure o experiență digitală sigură și pozitivă pentru cei mici prin stabilirea de obiceiuri sănătoase, protejându-i de conținutul nepotrivit, limitând timpul petrecut pe ecran și monitorizând locația fizică a copiilor.
Pentru a ajuta părinții să-și introducă copiii în lumea securității cibernetice, experții Kaspersky au dezvoltat Alfabetul Kaspersky Cybersecurity. În această carte, copiii vor cunoaște noile tehnologii, vor învăța principalele reguli de igienă cibernetică, vor afla cum să evite amenințările online și vor recunoaște trucurile fraudatorilor.
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate
articolele