EXCLUSIV VIDEO | Șinele de tramvai, capcanele din București. „Nu te simți în siguranță, ești ca într-un cavou. Mai proastă conducere ca aceasta, nu am văzut”

Publicat: 27/11/2022, 12:00

Călătoria cu tramvaiul este alternativa la traficul aglomerat din București, ne tot spun oficialii Primăriei Capitalei. Când deraiază tramvaie sau sunt incidente mai grave, în răspunsul lor, responsabilii cer scuze, politicos, promit pentru ”viitorul apropiat” o infrastructură modernă, care să poată fi folosită în condiții normale. Nicio vorbă despre liniile de tramvai atât de distruse că au ajuns un pericol pentru călători. Urmează o perioadă de liniște, călătorii merg tot zdruncinați, în tramvaie vechi și de multe ori aglomerate, până când se întâmplă un nou incident, urmat doar de noi scuze. 

Gândul a mers în locurile în care au deraiat tramvaie și în zona unde o bucată de șină a străpuns podeaua unui tramvai, în urmă cu mai bine de un an, pentru a vedea ce a făcut Primăria Capitalei ca să prevină alte posibile accidente. Imaginile arată aceleași linii distruse, cu bucăți de fier măcinat de rugină, cu porțiuni în care betonul care le mărginește și ar trebui să le fixeze nu mai există. Odată ce ai urcat în tramvai, simți toate denivelările de pe traseu până în oase. Să călătorești cu tramvaiul în București înseamnă să te ții bine pe picioare și puternic de bară, dar și să fii rezistent la zgomot.

Angajații știu că nu s-au mai schimbat liniile de tramvai de foarte mulți ani și cred că doar o minune a făcut ca până acum să nu fie accidente grave. Vatmanii, și ei în pericol pe traseele pline de capcane, știu unde sunt cele mai grave probleme și, ca să evite incidentele, reduc mult viteza.

În iunie 2021, pe strada Nerva Traian, o bucată de șină, care nu a fost sudată la timp, s-a rupt la presiunea tramvaiului și a străpuns podeaua, rănind un călător.

În anul 2021, un tramvai a fost străpuns de o șină pe strada Nerva Traian

Oamenii din zonă spun că, până acum, nu s-au făcut reparații la șinele de tramvai.

”Sunt tramvaiele alea scurte, cred că sunt de-o seamă cu mine, știți cum sunt – dansăm, facem și yoga. Nu s-a mai făcut nimic la șinele acestea. În ultimii cinci – șase ani nu s-au mai făcut reparații. De la acel incident, nu s-a mai făcut nimic. Eu circul ce-l puțin de două ori cu tramvaiul, zilnic. Dacă s-ar fi făcut reparații, aș fi văzut. Să fi fost un indicator care să ne atenționeze, dar nu a fost nimic.

Nu te mai gândești la siguranță în tramvaiul ăsta. Îmi este frică să stau în față, dar și în spate. Eu mă poziționez la mijlocul tramvaiului, dacă pot. Nu cred că vor fi reparate. Îmi iau adio de la a mai face ceva verificări. Înainte, venea un angajat de-al lor periodic – vorbesc de acum mulți ani -, mai verificau șinele. Nu am mai văzut făcând asta. Nu am văzut să se facă vreun fel de reparație aici. Nimic de atunci”, a spus o femeie care locuiește în apropierea străzii Nerva Traian.

Situația șinelor de tramvai de pe strada Nerva Traian

Și în zona intersecției de pe Șoseaua Morarilor, șinele sunt la fel de degradate. Cei care locuiesc acolo spun că le este teamă să meargă cu tramvaiul și nu speră ca ele să fie reparate sau înlocuite.

„Sunt foarte avariate! Ți-e frică… Vă aduceți aminte, pe linia tramvaiului 19, când a intrat acea traversă în omul ăla? Așa o să se întâmple și aici. Îi doare undeva. Au buzunarele pline, iar de populație nu-s interesați.

Nu mă simt în siguranță atunci când merg cu tramvaiul. Nu mă simt. Te simți ca într-un cavou. E foarte greu. Nu știu de ce au băgat atâția bani în alte prostii. Biletele le-au scumpit enorm. Cel puțin, transportul ăsta în comun să-l fi făcut, să nu ai probleme, să circule omul.

La noi e ca la nimeni. Nu cred că se va repara nimic. Majoritatea așteaptă să vină alegerile. Trăiesc din 1975 în București, dar mai proastă conducere cum e aceasta, eu nu am văzut. Toți sunt doar pentru ei. Au vile, am mașini luxoase, au tot ce le trebuie. L-am omorât pe Ceaușescu. De ce l-am omorât? Ca să trăiască ei bine. Prostimea, tot prostime este”, a spus, revoltat, un bărbat.

Situația șinelor de tramvai în intersecția Morarilor

„Sunt praf. Nu de acum, ci de un an și ceva. Și tot promit. Nu știu cine promite. Nu mai știi în ziua de azi cine promite. Nimeni nu face nimic. Eu stau aici, în intersecție. Când încep (să circule tramvaiele – n.r.) la patru și jumătate, te scoală din somn. E urât, zgomot mare. E periculos, astea sunt rupte. Este greu în ziua de astăzi să mai discuți cu cineva, să mai rezolve cineva ceva.

Nu te simți în siguranță. Și ăștia, săracii, vatmanii, abia merg cu zece la oră, cu cât se poate, ca să nu facă ceva. E rău, în orice caz. Nu cred că se va face ceva. Știți cum e? Noi sperăm întotdeauna, dar nu se întâmplă nimic”, a explicat, dezamăgit, un alt bărbat.

Nu prea mă simt în siguranță, că troncăne. Asta este situația de aici. Trebuie să suportăm. Ce să facem? Poate tineretul să ia mai multe măsuri. Nouă, celor mai în vârstă, nu ne rămân decât lacrimile și oftatul”, a spus o femeie, care susține că evită să circule cu tramvaiul.

În urmă cu două luni, în zona Pipera, a deraiat un tramvai. Incidentul a blocat liniile de tramvai 16 și 36, în zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu, timp de 55 de minute. În prezent, în acel loc, șinele de tramvai sunt la fel de deteriorate. Nu s-au făcut reparații.

Situația șinelor de tramvai în zona Pipera

Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din Societatea de Transport București, spune că atât timp cât nu se fac investiții, situația va deveni din ce în ce mai grea.

„Situația este destul de gravă. Înainte, se mai reparau liniile de tramvai, acum, sunt de peste 20 de ani aceleași linii. Se rup, la căldură se dilată și așa apar deraierile. Atât timp cât nu se fac investiții, nu avem banii de la Primărie, degeaba.

Indiferent de cine vine, nu se ocupă de transportul în comun. Se implică doar la sfârșit de mandat în ideea în care mai câștigă un mandat, dar sunt vorbe. Degeaba semnalăm problemele, pentru că nu se iau măsuri”, a declarat, pentru Gândul, liderul sindical Valer Ciobănescu.

La începutul lunii noiembrie, Primăria Capitalei anunța lansarea unei licitații pentru modernizarea a 44 de kilometri de linie de tramvai, de pe bulevardele Theodor Pallady, 1 Decembrie 1918, Basarabia, Corneliu Coposu, Pache Protopopescu, Expoziției, Calea Călărașilor și strada Traian. Lucrările, spunea Primăria, s-ar termina într-un an și jumătate de data atribuirii contractului, care va fi împărțit în 15 loturi, pe porțiuni de drum.


CITEȘTE ȘI:

VIDEOREPORTAJ | Cum arată o zi din viața unei vatmanițe din București. „Stăm foarte stresați într-o zi de muncă”

EXCLUSIV | Orașul subteran de 80 de kilometri. Ce înseamnă pentru un mecanic de metrou o zi în tunelurile mai lungi decât distanța până la Ploiești – VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?