EXCLUSIV VIDEO | Victor Negrescu (PSD): Vorbim de un blocaj politic, pe Schengen. Nu mai are nicio legătură cu România

Publicat: 25/08/2023, 16:39
Actualizat: 25/08/2023, 17:19

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a spus, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că Austria a politizat excesiv subiectul Schengen. Din perspectiva aderării României, dreapta europeană se află într-un blocaj politic, deoarece ea este cea care conduce majoritatea instituțiilor europene, susține Victor Negrescu.

Vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European crede că guvernul de dreapta din Austria blochează în întregime politica de extindere a spațiului Schengen și explică de ce motivul migrației, invocat de cancelaria de la Viena, este unul nerealist: „Migranții nu trec prin România”.

Ei (n.r. – Austria) au politizat acest subiect. Vorbesc despre migranți când, de fapt, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu are nicio legătură cu acest subiect. Au votat pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deși poate Croația întâmpină dificultăți, iar cifrele europene arată că atunci când ajung migranți în Austria, nu trec prin România. Și este evident lucrul acesta. Deci este o problemă politică a dreptei europene, care este incapabilă să fie clară pe acest subiect și să își convingă partenerii din Austria să susțină o decizie europeană privind România și Bulgaria.

De fapt, dreapta europeană, trebuie să vă spun, din ce în ce mai mult se apropie de extrema dreaptă și folosesc această tematică, și atunci, noi suntem prinși în jocurile electorale din Austria, deși este nedrept”, punctează Victor Negrescu.

Există un soi de neputință la nivelul dreptei europene

Europarlamentarul recunoaște că, în acest moment, ne aflăm într-un blocaj politic în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor.

 De aceea, eu m-aș fi așteptat din partea instituțiilor europene, dar și a dreptei, a liderilor dreptei europene să reacționeze cumva la acest subiect. Adică nu pot lăsa lucrurile în neant în acest tip de blocaj, pentru că dreapta, să știți, controlează toate instituțiile europene. În consecință, clar că e o problemă acolo și ar fi trebuit să reacționeze diferit pe acest subiect”, a adaugat euoroparlamentarul social-democrat.

Ce face stânga?

Victor Negrescu a vorbit și despre măsurile pe care stânga le ia la nivel european. Fondatorul PES România este de părere că stânga face tot ce ține de ea pentru a facilita aderarea României la spațiul Schengen.

”Avem unanimitate pentru România. Am încercat să găsim canalele de dialog. Am discutat inclusiv cu cancelarul german Olaf Scholz, care a efectuat recent o vizită în Austria. Am discutat și cu cancelarul austriac, adică cel mai important lider al nostru a căutat să convingă acest lider al dreptei europene.

Am discutat cu președinta Comisiei Europene, mai continuăm acest dialog, căutăm să prezentăm argumente, dar acum vorbim strict de un blocaj politic. Nu mai are nicio legătură nici măcar cu România aș putea spune. Vorbim de o chestiune europeană. Austria și guvernul de acolo se poziționează diferit față de Europa pe multe subiecte. Și în contextul acesta trebuie ca Europa să reacționeze”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Consiliul JAI, sub președenția rotativă a Spaniei

Întrebat despre șansele ca problema spațiului Schengen să fie pusă de președinția rotativă a Spaniei pe masa discuțiilor din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, Victor Negrescu crede că este posibil mai degrabă la reuniunea din 4 decembrie, respectiv din 19 octombrie 2023, decât la prima reuniune a Consiliului JAI, programată pe 28 septembrie 2023, pe care o vede mai mult ca pe o discuție informală între miniștrii de resort ai statelor membre.

”Sunt trei reuniuni ale Consiliului de Justiție și Afaceri Interne prevăzute în toamna acestui an. Avem în septembrie. Prima este mai degrabă într-un format informal. E o primă discuție. În octombrie, avem o reuniune care poate să reprezinte un element important în acest proces de aderare. Și mai avem în decembrie.

Spania, de fapt, deține președinția Consiliul Uniunii Europene. Au fost alegeri acolo. Nu avem nicio majoritate, nici dreapta, nici stânga. O nouă majoritate. Avem acest guvern interimar al lui Pedro Sanchez, cel mai probabil va rămâne în fruntea guvernului, asta până la următoarele alegeri, alegeri ce ar putea să fie organizate la finalul anului sau la începutul anului viitor.

Premierul României a avut un dialog cu premierul spaniol. Urmează chiar mâine să avem un invitat la evenimentul pe care l-ați menționat, din Spania, responsabilul pe relații naționale din partea social-democraților spanioli, și o să vorbim și cu ea despre acest element.

Noi căutăm să punem presiune, căutăm să facem tot ce este posibil pentru a genera un rezultat pozitiv și, evident, evaluăm ce alternative avem, pentru că este necesar să arătăm românilor că noi nu acceptăm această decizie. Și pentru asta, din nou, acum evaluăm alternativele”, a mai spus europarlamentarul PSD.

Urmăriți interviul integral AICI:


CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Politologul Andrei Țăranu: „Sunt convins că există o conivență la nivel european pe subiectul Schengen”. Austria menține veto-ul!

Va respecta Nehammer Rezoluția PE privind Schengen? Răzvan Nicolescu: ”Vor fi compensații mai mari cu cât prelungesc mai mult” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto