GÂNDUL LIVE. Psihologul Adriana Petrescu: Suntem la un pas de deschiderea școlilor și frica părinților, profesorilor cucerește mediul online

Publicat: 22/01/2021, 14:06
Actualizat: 22/01/2021, 15:33

Psihologul Adriana Petrescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre provocările care vor veni în paralel cu deschiderea fizică a școlilor. „Sunt tot mai multe voci care spun că nu este bine să se deschidă fizic școlile”, a declarat specialistul, remarcând totodată tendința părinților de a transmite mai departe, copiilor lor, propriile temeri.

„Am ascultat dialogul și am zâmbit. Am descoperit o mamă foarte drăguță care jonglează cu energiile celor trei copii, deoarece trebuie să aibă grijă de emoționalul copiilor.

Avem o discuție legată de mentalitate, putem discuta punctual. Ce se întâmplă cu pandemia, școala online. Suntem la un pas de deschiderea școlilor și frica profesorilor, părinților cumva cucerește mediul online. Sunt tot mai multe voci care spun că poate nu este bine ca școlile să se deschidă fizic.

„Ce fac eu cu acest copil?”

Aici e problema. Ce învățăm copiii. De foarte multe ori înzestrăm copilul cu valorile noastre. E un moment fantastic de maturitate: ok, cu ce îl înzestrez? Cu fricile mele, valorile mele? Ce fac eu cu acest copil? Pentru că trebuie să observăm că rulăm programele mentale de acasă.

Dacă am avut părinți cu gândire limitativă, vis a vis de boală, ne trezim adulți cu aceste limitări și noi.

În zona mea de meserie oamenii vin la terapie pentru că trebuie să scape de acele programe care rulează.

„Vom descoperi o generație foarte temătoare!”

Întrebarea care se pune la nivel social este cum va impacta această pandemie, școală online cum va impacta dezvoltarea emoțională a copiilor peste 10-15 ani? Vom descoperi o generație care este extrem de temătoare, tot ce înseamnă viață.

Nimeni nu ne întreabă nici acum cum stăm cu emoționalul. Eu dacă ar fi să dau drumul la o campanie aș da drumul la o campanie despre ce simte copilul, nu ce face.

Când îl întrebi ce simte el îți va nara ce simte în interior. Noi fugim de emoții, ne e frică de ele. Emoția fricii ne-a cuprins pe toți și orice facem… mergem pe stradă, dar vedem un om care poartă mască, dar strănută lângă noi, te uiți panicat unde strănută. Acea emoție devine valoare de viață. Nu îi mai spui copilului să se joace, ci să se ferească. De la acest lucru până la izolare e doar un pas.

„Ce dor ne este să ieșim…Să ne îmbrățișăm”

Când un copil nu se joacă cu alți copii, dacă îi spui să nu mai interacționeze fizic, acel copil va limita acea interacțiune și se va rigidiza în interior.

Eu mă refeream la interacțiunea emoțională fizică. Mult mai bine e ca o persoană să fie lângă tine. Faptul că te uiți ochi în ochi, îți face mult mai bine în interior, pentru că noi ne-am obișnuit să socializăm.

Oamenii au evoluat fiind împreună. Gândiți-vă fiecare ce dor avem să ieșim să ne îmbrățișăm, să nu mai purtăm mască.”, a declarat psihologul la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Legea certificatului verde din România se modifică complet! Alexandru Rafila a decis. Se schimbă forma
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...