Nicușor Dan: „După suspendarea PUZ-urilor revenim la PUG, asta e tot / Nu urmează o apocalipsă / Prin PUZ-urile de sector se pierde spațiul verde”

Publicat: 24/02/2021, 12:39
Actualizat: 24/02/2021, 14:40

Primarul Capitalei Nicușor Dan a vorbit, într-o conferință de presă, despre planul de suspendare a PUZ-urile de sector. „Se pierde statutul de spațiu verde”, a justificat edilul.

Prin aceste PUZ-uri de sector, se pierde statutul de spațiu verde, e inadmisibil. Vorbesc punctual: am prezentat un proiect care are și acordul Min. Transportului pentru metroul de suprafață. Există zone în București care nu sunt bine conectate cu alte zone de interes din București. Unul din punctele importante e zona Giurgiului-Ferentari – Vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectați direct cu Pipera, Gara de Nord, AFI, Aeroport Otopeni. Prin PUZ Sector 5, primăria vrea alte blocuri între acele blocuri.

„PUZ-urile de sector prevăd blocuri de 14 etaje până la malul apei”

În fiecare weekend avem sute de mii de bucureșteni care vor să fugă la mare, la munte, deoarece nu ai ce să faci cu copii. Avem 30 km de mal de lac în nordul Bucureștiului care poate să devină un loc în care poți să mergi weekend de weekend cu copilul. Unde să găsești locuri de promenadă.

Ce fac PUZ-urile de sector? Prevăd blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum e posibil într-un oraș deja aglomerat să ai străzi de 7 metri cu blocuri de 14 etaje? O să vedeți imagini mai târziu cu astfel de urmări ale PUZ-urilor de sector.

„Cum e posibil ca…”

Cum e posibil ca într-un oraș în care simțim cu toții că s-a construit prea des încă din comunism, cum e posibil ca în studiile de fundamentare, să se spună că obiectivul PUZ este densificarea orașului.

Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector și să spună că facem noi PUZ-ul de sector și găsim cu banii. Nu cumva s-a dus pe la dezvoltatori?

Am spus încă din campania electorală că orașul acesta are nevoie de dezvoltare și că eu sunt un adept al dezvoltării. Am vorbit de metrou de suprafață, șoseaua de centură, mari parcări la intrarea în oraș, electrificarea transportului public, săli de conferințe, toate înseamnă dezvoltare, dar înseamnă să te duci deodată cu infrastructura pe lângă ce înseamnă locuire și imobile de birouri.

„Unii au spus că urmează o apocalipsă…”

Prin dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun. Din punct de vedere juridic, care e situația? Au fost votate 5 PUZ-uri de sector: 2,3,4,5,6. A fost în spațiul public întrebarea de ce se cere suspendarea? Pentru PUZ Sector 1 nu există încă, din fericire, deoarece ar fi fost o catastrofă și mai mare. Dintre ele, PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul București într-un litigiu de fond. Și Sector 6 a fost anulat. Hotărârile nu sunt definitive. Când a fost anulat PUZ Sector 3, am formulat o plângere la DNA, pentru schimbarea destinației și modificarea densității cu 20%.

„Revenim la PUG, asta este tot”

Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? Pentru că s-a spus că urmează o apocalipsă, dacă aceste documentații nu mai produc efecte juridice. NU. Bucureștiul are un PUG, după suspendarea PUZ-urilor revenim la PUG, asta este tot. Bineînțeles că nu suntem absurzi, adică dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unei școli, o grădiniță, un pasaj rutier, de care avem nevoie, pentru că există deja toate avizele, Consiliul General poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiție. De pe o lună pe alta, putem da un PUZ pentru fiecare investiție necesară.”, a spus Nicușor Dan.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...