Olaf Scholz dă asigurări că NATO nu vrea RĂZBOI cu Rusia /”Forțele noastre armate nu vor trimite militari în Ucraina”

Publicat: 28/02/2024, 22:05

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reiterat, miercuri seară, că nu va trimite militari în Ucraina și a dat asigurări că statele membre NATO nu vor să ajungă la război cu Rusia, însă a pledat pentru intensificarea sprijinului militar acordat Kievului pentru respingerea invaziei ruse.

”Rusia continuă agresiunea brutală contra Ucrainei. În acest context, în țară și în Europa se discută în mod justificat despre ce trebuie făcut. Vreau să transmit clar două lucruri: în primul rând, împreună cu partenerii și aliații noștri intensificăm sprijinul pentru Ucraina, în contextul agresiunii. Forțele armate ucrainene au nevoie urgentă de muniție și de arme suplimentare, în special pentru apărarea antiaeriană. În acest sens, în ultimele săptămâni, am purtat discuții intense cu partenerii despre acest lucru, iar mulți au înțeles”, a afirmat Olaf Scholz.

Liderul de la Berlin a dat asigurări că nu va trimite militari în Ucraina, respingând încă o dată opțiunea propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron.

”NATO nu este și nu va deveni parte beligerantă. Acest lucru rămâne valabil. Nu vrem ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să se transforme într-un război între Rusia și NATO. Asupra acestui lucru suntem de acord cu toți aliații. Iar acest lucru înseamnă și că Germania nu va fi parte beligerantă. Vreau să transmit clar: în calitatea de cancelar, forțele noastre armate nu vor trimite niciun militar în Ucraina”, a subliniat Olaf Scholz.

Macron a sugerat trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Președintele Emmanuel Macron a afirmat, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.

”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în această seară în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron luni seară.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Slovacia și Suedia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari.

Marți, Olaf Scholz s-a disociat clar de poziția lui Emmanuel Macron. ”Este destul de clar că niciun militar german nu va fi trimis pe teren în Ucraina. Eu mențin poziția. Nu există nicio modificare a poziției țării noastre și nu există nicio structură militară a țării noastre implicată în acest război”, a afirmat Scholz.

Guvernul Letoniei a semnalat că nu exclude total posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, în cadrul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

”Letonia continuă să analizeze posibilitățile de intensificare a sprijinului pentru Ucraina. În cazul în care statele membre NATO ajung la un acord în privința trimiterii de trupe în Ucraina, Letonia ar participa la misiune”, a comunicat miercuri Ministerul Apărării de la Riga.

Casa Albă se distanțează de sugestiile lui Macron

Administrația SUA a respins sugestiile președintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

”Președintele Biden a transmis clar că Statele Unite nu vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina”, a declarat marți Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Rusia a avertizat că, în cazul în care state membre NATO trimit trupe în Ucraina, există riscul unui conflict direct.

”Trimiterea de trupe în Ucraina nu ar fi în interesul Occidentului. Nu este deloc în interesul lor, trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a afirmat marți Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Foto: Profimedia

Citește și:

FT: Criteriile Rusiei de lansare a atacurilor NUCLEARE /Moscova ar folosi arme atomice în ”situații critice” pentru siguranța națională

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?