Prima pagină » Video » România va primi un nou sistem PATRIOT, după ce a cedat unul Ucrainei

România va primi un nou sistem PATRIOT, după ce a cedat unul Ucrainei

România se pregătește să semneze contractul pentru un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, primit în schimbul celui oferit Ucrainei. Armata română nu va suporta decât costurile de transport și TVA. Cea mai mare parte a finanțării provine din partea aliaților NATO.

Un sistem mai modern, finanțat de aliați

Noua variantă a sistemului Patriot pe care România îl va primi este mult mai avansată decât cea trimisă Ucrainei. Surse din armată susțin că un contract va fi semnat în curând. Cele mai mari contribuții financiare pentru acest schimb au venit din partea Olandei, Norvegiei și a unui alt aliat.

Practic, România va intra în posesia unui sistem complet, exact așa cum a fost planificat inițial, dar cu o tehnologie mai avansată.

Livrarea sistemului Patriot către Ucraina

Livrarea sistemului Patriot către Ucraina a fost singura contribuție militară despre care autoritățile române au vorbit public, însă doar sub presiunea fostei administrații de la Casa Albă. România rămâne una dintre puținele țări aliate care au ales să mențină secretă majoritatea ajutoarelor trimise Kievului, prin decizii luate la nivelul CSAT.

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota susține că armata română a oferit Ucrainei tancuri cu un an înainte ca statele occidentale să facă acest pas. În plus, politica de secretizare a fost menținută din inerție și nu s-a schimbat nici după plecarea fostului președinte Klaus Iohannis.

Ilie Bolojan ar putea desecretiza informațiile despre ajutorul militar

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, ar putea decide desecretizarea datelor privind ajutorul militar oferit Ucrainei. Acesta susține că nu există un motiv întemeiat pentru păstrarea acestor informații sub sigiliu. România a permis utilizarea porturilor și infrastructurii sale pentru exportul cerealelor ucrainene, a participat la instruirea militarilor din Ucraina și a oferit sprijin refugiaților.

O lipsă de transparență criticată de analiști

Secretizarea ajutorului militar acordat Ucrainei este considerată de analiști o decizie nedemocratică. Cum la mijloc sunt bani publici, contribuabilii ar trebui să știe cel puțin sumele cheltuite, dacă nu și ce echipamente au fost oferite vecinilor de la nord.

În timp ce alte state aliate primesc recunoaștere pentru sprijinul oferit Ucrainei, România continuă să mențină o politică de discreție care ar putea fi schimbată în perioada următoare, dacă administrația de la București decide să adopte o abordare mai transparentă.

Sursă: TVR 1

Foto caracter ilustrativ/capturi: TVR 1

CITEȘTE ȘI:

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele

Citește și