VIDEO | Tehnologie „Himars”, trimisă de americani în Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 02/06/2022, 19:00
Actualizat: 02/06/2022, 19:21

Statele Unite le vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate care le vor permite să lovească cu mai multă precizie țintele-cheie de pe câmpul de luptă. Acesta a fost mesajul președintelui american Joe Biden, publicat în The New York Times.

El susține că „obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”.

Joe Biden a subliniat că SUA nu caută un război între NATO și Rusia. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță.

Analiștii militari au susținut că atacurile cu astfel de rachete, împotriva țintelor care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil, ar putea paraliza abilitatea Moscovei de a desfășura alte noi acțiuni ofensive.

Cu toate acestea, SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS, însă doar rachete cu rază medie. Oficialii din administrația de la Washington au susținut, în mai multe rânduri, că sistemele de rachete care vor fi trimise Ucrainei nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Nu încurajăm sau oferim mijloacele Ucrainei de a lovi dincolo de granițele sale”, a subliniat unul dintre oficiali.

Cu muniții ghidate de precizie și o rază de acțiune mai mare decât armele desfășurate în prezent de Ucraina, lansatoarele de rachete multiple reprezintă o îmbunătățire importantă într-un moment în care ucrainenii se luptă cu artileria rusă în estul țării.

Himars este un sistem mobil de lansatoare de rachete care poate lansa mai multe rachete simultan. Acestea pot lovi ținte aflate la o distanță de aproximativ 80 de kilometri.

Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate este un lansator de rachete multiplă ușor dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru armata Statelor Unite, montat pe un cadru standard de camion Army M1140.

Bateriile HIMARS pot transporta șase rachete ghidate de 227 de milimetri sau o rachetă tactică ATACMS, de dimensiuni mai mari.

Rachetele HIMARS, ghidate prin GPS, au o rază de acțiune de două ori mai mare decât cea a bateriilor M777 trimise recent de americani forțelor ucrainene. Chiar și așa, americanii au ținut să limiteze raza de acțiune a rachetelor trimise.

Dacă SUA ar furniza ATACMS, ei ar avea, teoretic, capacitatea de a lovi principalele centre urbane și baze militare rusești, inclusiv aerodromurile de unde sunt lansate atacurile asupra Ucrainei.

„Ucrainenii au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva teritoriului rus”, a spus un oficial american.

Așadar, unitățile Himars poartă un pod preîncărcat de șase rachete ghidate de 227 mm (M270 poartă două poduri) sau un pod mare încărcat cu o rachetă tactică ATACMS (Army Tactical Missile System).

SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o autonomie de 300 km. Cu un echipaj mic, Himars pot scoate un pod uzat și pot încărca unul nou în câteva minute, fără ca alte vehicule să ajute. Echipajele vor avea nevoie de ceva pregătire.

Unii experți cred că sistemele Himars ar putea schimba echilibrul puterii militare pe teren, în condițiile în care armata ucraineană pare să se retragă în Donbas în fața Moscovei. Alți analiști sunt mai prudenți cu privire la impactul unei astfel de arme după mai mult de trei luni de război.

Joe Biden susține că va continua să coopereze cu aliații și partenerii cu privire la sancțiunile rusești și vor continua să furnizeze Ucrainei armament avansat, inclusiv rachetele antitanc Javelin, rachetele antiaeriene Stinger, sistemele puternice de artilerie și rachete de precizie, dar și radare, drone, elicoptere Mi-17 și muniție.

„Deși nu sunt de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui de la putere la Moscova. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, fie prin trimiterea de trupe americane la luptă în Ucraina, fie prin atacarea forțelor ruse”, a susținut Joe Biden.

Un oficial american susține că deși Statele Unite nu doresc să prelungească războiul, consideră că este vital ca Rusia „să plătească un preț pentru acțiunile sale”, altfel vor trimite un mesaj altor potențiali agresori că pot lua un teritoriu cu forța.

Este al 11-lea pachet aprobat până acum, iar armamentul va fi primul care va valorifica cele 40 de miliarde de dolari în asistență economică și de securitate adoptate recent de Congres.

Sistemele de rachete ar face parte din autoritatea de retragere a Pentagonului, implicând preluarea armelor din inventarul SUA și introducerea lor rapidă în Ucraina.

Trupele ucrainene ar avea nevoie, de asemenea, de pregătire pentru noile sisteme, care ar putea dura cel puțin o săptămână sau două. Administrația Biden a trimis deja Ucrainei 4,5 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar de când a început războiul în luna februarie.

Cu toate acestea, Rusia a criticat aspru decizia SUA de a furniza sistemele de rachete și muniții Ucrainei.

„Credem că SUA aruncă în mod deliberat petrol pe foc. În mod evident, SUA susțin linia că vor lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Moscova vede ajutorul militar al SUA pentru Ucraina „extrem de negativ”.

Riabkov susține că „orice transport de arme care continuă, care este în creștere, crește riscurile unei astfel de dezvoltări”…

El continuă să acuze Washingtonul, pentru escaladarea ostilităților din Ucraina și spune că SUA nu fac nimic în interesul de a găsi vreo soluție.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația