Vicepreședintele american denunță ”brutalitatea” lui Putin /Kamala Harris vrea menținerea rolului SUA de lider global

Publicat: 16/02/2024, 18:03

Vicepreședintele american, Kamala Harris, a atribuit Rusiei responsabilitatea directă pentru moartea în închisoare a disidentului Aleksei Navalnîi și a pledat, în cursul Conferinței pentru Securitate de la München, pentru asumarea în continuare de către SUA a rolului de lider la nivel mondial, în contextul riscurilor generate de Rusia și China.

”Tocmai am aflat cu toții că Aleksei Navalnîi a murit în Rusia. Este o veste teribilă și depunem eforturi pentru a o confirma. Rugăciunile mele sunt pentru familia lui, inclusiv pentru soția sa Iulia, care este alături de noi astăzi. Dacă informațiile se vor confirma, acesta este un nou semnal despre brutalitatea lui Putin. Orice poveste ne-ar spune, trebuie să fie clar: Rusia este responsabilă”, a declarat Kamala Harris.

Administrația Biden vrea menținerea angajamentelor SUA pe plan mondial

Vicepreședintele SUA a admis că există preocupări privind menținerea de către Statele Unite a angajamentelor la nivel mondial, în contextul diverselor crize internaționale.

”Anul acesta, ne reunim pe fondul intensificării instabilității și confictelor în Orientul Mijlociu, ne întâlnim în timp ce Rusia continuă agresiunea în Ucraina, în timp ce China depune eforturi pentru reconfigurarea ordinii internaționale, în contextul transformărilor tehnologice și, bineînțeles, în contextul amenințării existențiale generate de criza climatică”, a subliniat Kamala Harris.

”În acest context, știu că există întrebări, aici, în Europa, în întreaga lume, despre viitorul rolului SUA ca lider global. Aceste întrebări trebuie să și le adreseze și cetățenii americani: dacă este în interesul Americii să continue implicarea activă în lume sau dacă să se orienteze spre afacerile interne, dacă este în interesul nostru să protejăm regulile și normele aplicabile de mult timp, care au oferit pace la un nivel fără precedent și prosperitate, sau să permitem să fie încălcate. Dacă este în interesul Americii să lupte pentru democrație sau să accepte ascensiunea dictatorilor. Sau dacă este in interesul Americii să continue să acționeze prin coordonare cu aliații și partenerii ori unilateral”, a continuat vicepreședintele SUA.

Kamala Harris a dat asigurări că Administrația Joe Biden vrea menținerea angajamentelor și a implicării SUA în lume.

”Voi explica astăzi cum președintele Biden și cu mine răspundem la aceste întrebări, fiind conștienți total de faptul că modul în care Statele Unite vor răspunde va afecta poporul american, cetățenii Europei și oamenii din întreaga lume. Eu cred că este interesul fundamental al poporului american ca SUA să îndeplinească rolul asumat de mult timp de lider global. Așa cum președintele Biden și cu mine am transmis clar în ultimii trei ani, noi menținem angajamentul de a continua implicarea la nivel mondial, pentru susținerea reglementărilor și a normelor internaționale, pentru apărarea normelor democratice pe plan intern și în străinătate”, a subliniat Kamala Harris.

Trump generează preocupări în Europa privind respectarea angajamentelor

Fostul președinte american Donald Trump a afirmat, în cursul unui miting electoral, că ar ”încuraja” Rusia să atace orice stat membru NATO care nu alocă 2% din buget pentru apărare, generând preocupări în rândul aliaților europeni.

Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a dezvăluit că a fost întrebat în trecut de liderul unui ”stat mare” din Europa dacă Washingtonul va acționa pentru respingerea unui atac al Rusiei asupra unei națiuni care nu își achită contribuțiile pentru apărare. Trump a precizat că răspunsul său a fost: ”Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile”.

Iar unul dintre consilierii lui Trump, Keith Kellogg, general în retragere și fost membru al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că, în cazul în care statele membre NATO nu vor să aloce 2% din PIB pentru apărare, el va propune suspendarea clauzelor privind apărarea colectivă, prevăzute prin Articolul 5.

Citește și:

SUA verifică informațiile despre moartea lui Navalnîi /Stoltenberg: ”Rusia trebuie SĂ RĂSPUNDĂ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele