VIDEO Care este cartea câștigătoare pentru Emmanuel Macron? Marcela Feraru, jurnalist român în Franța: „Președintele Franței are mai multe puteri decât președintele american”

Publicat: 28/04/2022, 10:24
Actualizat: 28/04/2022, 10:26

Marcela Feraru, jurnalist român în Franța, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Aceasta a vorbit despre victoria lui Emmanuel Macron, dar despre susținerea pe care președintele Franței o are din partea populației, în ceea ce privește politica Franței în  Ucraina. Care este însă cartea câștigătoarea a lui Macron și ce anume îi dă puteri depline în mandatul de președinte?

„M. Feraru: În primul rând, francezii susțin politica lui Macron în Ucraina. Deci, sunt pentru susținerea ucrainenilor. Opinia publică este de partea lui Macron din punctul ăsta de vedere. Dar ieri și astăzi, dezbaterile s-au concentrat  foarte mult pe Moldova și Transnistria. Cine atacă acolo, care este miza, dacă să credem sau nu. (…)

Spre deosebire de Constituția României, Constituția Franței dă puteri foarte mari președintelui. Președintele Franței are mai multe puteri decât președintele american, de exemplu. El nu poate fi cenzurat de către Parlament, decât în cazuri grave. Constituția Franței îi dă drepturi președintelui, el este cel care-l alege pe primul-ministru”, a puctat jurnalista Marcela Feraru.

Macron rămâne pentru încă cinci ani la Palatul Élysée

Emmanuel Macron câştigă un nou mandat şi rămâne pentru încă cinci ani la Palatul Élysée. Potrivit primelor rezultate, actualul preşedinte a întrunit 58,5 la sută din voturi, iar contracandidata sa, Marine Le Pen, 41,5%.

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron (44 de ani), candidat al partidului liberal de centru „La Republique en Marche”, a înfruntat-o în acest tur final al alegerilor prezidențiale pe lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen (53 de ani), candidata formațiunii „Rassemblement National” (fostul partid Frontul Naţional).

Marine Le Pen a ratat şi a treia tentativă de a ajunge locatara Palatului Élysée şi prima femeie preşedinte a Franţei. Dar, a avertizat ea în faţa simpatizanţilor săi în seara alegerilor, „partida nu s-a încheiat, urmează scrutinul legislativ”. Şi ea, Marine Le Pen „va continua lupta”.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.