VIDEO| Explozie de cazuri COVID. Circa 40 % din testele PCR efectuate gratuit sunt pozitive, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova

Publicat: 25/01/2022, 15:53

Aproximativ 40% dintre testele PCR efectuate gratuit la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova sunt pozitive. De altfel, pe zi ce trece tot mai mulți craioveni vin să-și facă teste gratuite dacă au simptome specifice Covid-19 sau au intrat în contact cu cineva deja depistat cu SARS-COV-2.

Zeci de oameni stau aproape în permanență la coadă în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova, pe parcursul programului în care se efectuează testele gratuite. Reprezentanții unității medicale spun că dacă în primele zile, când au deschis testarea gratuită, aveau, în medie, 300 de persoane pe zi, acum deja au aproximativ 400 de oameni în fiecare zi. În plus, din ce în ce m ai multe teste confirmă prezența virsusului SARS Cov-2.

După o săptămână de testare pot să vă spun că am testat aproape 4000 de pacienți, mai exact 3870 de pacienți, rata de pozitivare la cei testați se ridică în prezent la 40%. Este o rată destul de mare, dar după cum știm Omicron are o rată de răspândire destul de mare. Datele sunt conform așteptărilor”, a declarat Dragoș Nicolosu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Craiova.

Unii pacienți veniți să se testeze aveau simptome specifice, alții au spus ca au vrut sa se verifice preventiv.

Am aflat de dimineață că am intrat în contact cu cineva confirmat pozitiv și atunci noi amândoi, cei care am intrat în contact am venit să ne facem testele. Mi se pare o decizie foarte bună că se testează gratuit. Nu este ușor să dai câte 200 de lei de fiecare dată când vrei să afli dacă testul este pozitiv sau nu”, a spus o femeie care a venit să-și facă testul gratuit la spital.

La testul PCR au venit și persoane cărora le-au ieșit testele rapide pozitive.

„Avem un test pozitiv din saliva și am venit să fim siguri. Este un lucru foarte bun că este gratuit”, a mai spus o altă pacientă. Testarea gratuită a început, la Craiova, în data de 14 ianuarie și va continua până la 1 martie. În total, vor fi făcute aproximativ 45.000 de teste gratuite. Testarea gratuită se face într-un proiect în valoare de 9, 97 de milioane de euro, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană.