VIDEO | Ministrul Agriculturii: ”95% din piața românească de ulei de floarea soarelui este asigurată cu ulei produs în România”

Războiul din Ucraina – țară care este un jucător puternic pe piața cerealelor din Europa și nu numai – a creat o firească stare de îngrijorare referitoare la aprovizionarea multor țări. S-a vorbit despre o viitoare și nedorită criză alimentară, de o criză a cerealelor și a uleiului de floarea soarelui.

Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a precizat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, că 95% din piața românească de ulei de floarea soarelui este asigurată cu ulei produs în România.

În același timp, criza din Ucraina creează o oportunitate indiscutabilă pentru producătorii români (Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL).

”Statul nu poate interveni asupra prețurilor, pentru că nu este reglator de prețuri”

Adrian-Ionuț Chesnoiu reamintește că, în 1989, existau în România 17 unități de producție a uleiului de floarea soarelui și, prin comparație, acum sunt în România peste 50 de fabrici. 12 dintre acestea procesează, anual, peste 100.000 tone de semințe de floarea soarelui.

”Din ce știu eu, erau 17 unități de producție în 1989. Acum sunt peste cinzeci de fabrici, 12 dintre ele fabrici mari despre care putem vorbi că sunt deja fabrici industriale, cu o cantitate procesată de peste 100.000 tone de semințe, anual. Restul sunt fabrici sub 1.000 de tone, cele care – în general – produc ulei la rece, ulei presat la rece sau diferite tipuri. Nu vorbim de fabrici ale statului, statul nu are fabrici, noi suntem în capitalism.

Statul nu mai are fabrici de ulei. Ele au fost privatizate. Avem fabrici de ulei, dar în sectorul privat. Statul nu poate interveni asupra prețurilor, pentru că nu este reglator de prețuri. Controlul prețului de cost se face prin raportarea privaților către entitățile abilitate. Singura instituție din România care poate monitoriza nivelul de preț este Consiliul Concurenței. Ministerul Agriculturii, în schimb… Noi am elaborat un proiect de ordonanță pentru monitorizarea stocurilor. Ministrul Agriculturii nu face prețuri, nu stabilește prețuri. Ce trebuie să le asigur eu românilor este să avem cantități suficiente de ulei în țară, să venim cu politici publice de sprijinire a procesării și a procesatorilor, să rămână viabili, să producă în continuare. De cealaltă parte, să-i ajutăm pe cei care produc – și produc bine, pentru că noi suntem departe de orice criză a uleiului – să găsească, să identifice noi piețe de desfacere”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Să producă ulei și să înceapă să exporte, să ocupe noi piețe care s-au deschis”

România produce trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui, spune Adrian Chesnoiu, iar pentru necesarul intern sunt utilizate 1,2 milioane de tone.

La export merg 1 milion de tone de semințe de floarea soarelui, mai precizează ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Un exemplu. Producem trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Din aceste trei milioane de tone, utilizăm pentru necesarul de consum intern 1,2 milioane de tone. Restul se procesează sau se utilizează pentru condiționare în vederea pregătirii viitorului an agricol, iar un milion de tone sunt exportate. Cei din Vest, spre exemplu, țările care erau parteneri contractuali cu Ucraina și importau de acolo ulei brut sau rafinat își asigurau necesarul prin aceste importuri.

Acum, s-a deschis o piață pentru procesatorii de ulei din România, pentru că 95% din piața românească de ulei de floarea soarelui este asigurată cu ulei produs în România. Dar iată acum o oportunitate pentru procesatorii noștri de floarea soarelui. Să producă ulei și să înceapă să exporte, să ocupe noi piețe care s-au deschis. Și aici statul vine să îi sprijine, pentru că nu întâmplător am pus în pachetul Sprijin pentru România cele 200 de milioane de euro pentru stimularea procesării”, menționează Adrian Chesnoiu.

”Am chemat procesatorii, am văzut stocurile, le monitorizăm permanent, săptămânal”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne asigură că ministerul Agriculturii monitorizează constanr stocurile de cereale ale României, tocmai pentru a nu apărea probleme la nivelul producției interne.

”În fiecare marți, la ora 14.00, eu am întâlnire cu procesatorii din industria alimentară. Pe de o parte cu fermierii, de partea cealaltă cu procesatorii. De ce e foarte important? Ca noi să monitorizăm stocurile de cereale din România. Dacă România s-ar afla, vreodată, într-o situație în care să nu-și poată asigura necesarul de consum la grâu, la porumb, din producția internă, cu siguranță măsurile statului nu vor întârzia să apară.

De aceea fac această monitorizare constantă, același lucru am făcut și cu uleiul atunci când lumea a considerat că e posibilă apariția unei penurii de ulei de floarea soarelui. Am chemat procesatorii, am văzut stocurile, le monitorizăm permanent, săptămânal. Din punctul acesta de vedere, cu siguranță nu avem probleme”, transmite ministrul Agriculturii, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația