ANM a emis coduri galben și portocaliu de caniculă pentru vineri și sâmbătă. Urmează vijelii și ploi torențiale

ANM a emis coduri galben și portocaliu de caniculă pentru vineri și sâmbătă. Urmează vijelii și ploi torențiale
Publicat: 19/08/2022, 12:37
Actualizat: 19/08/2022, 12:56

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări, cod galben și cod portocaliu, de caniculă, pentru mai bine de jumătate din țară, valabile vineri și sâmbătă, zi în care se anunță și vijelii în vestul țării.

Conform avertizării cod galben, vineri și sâmbătă, valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Sunt Capitala și județele: Alba, Argeș, Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Maramureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea și Vrancea.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Trei județe sunt sub cod portocaliu, cu un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. Potrivit meteorologilor, Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Sursa: ANM

Disconfortul termic va fi ridicat în zona Capitalei

În Capitală, de vineri, ora 10:00, până luni, 22 august, ora 10:00, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 32…36 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara și noaptea zilei de duminică (21/22 august), când probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului) va fi în creștere.

Ploi puternice, de sâmbătă

De sâmbătă urmează un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi puternice. Potrivit ANM, sâmbătă între orele 12.00 – 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp. În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse, a transmis ANM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase