Cod portocaliu de ploi abundente în 13 județe. Cod roșu în Galați. În Bacău școlile au fost închise

Cod portocaliu de ploi abundente în 13 județe. Cod roșu în Galați. În Bacău școlile au fost închise
Publicat: 12/10/2016, 13:50

Update 12:33

Școlile din municipiul Bacău au fost închise, miercuri la ora 11.00, deoarece există riscul ca subsolurile și curțilesă fie inundate, potrivit primarului Cosmin Necula, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Cosmin Necula a anunțat, miercuri, pe Facebook, că a decis închiderea unităților de învățământ din municipiu din cauza ploii care nu se oprește.

Update 12:10

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, miercuri, o avertizare cod roșu de inundații care vizează județul Galați, valabilă până la ora 21.00.

Știrea inițială

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații ce a intrat în vigoare miercuri la ora 00.10 și este valabil până la ora 11.00 pentru județele Prahova și Buzău. De miercuri dimineța la ora 6.00 până joi la ora 6.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de inundații pentru județele Harghita, Neamț, Bacău, Galați, Constanța și Tulcea.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două atenționări, respectiv cod galben și cod portocaliu de ploi, valabile de marți până joi.

Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente este valabilă de marți, de la ora 18.00 și până miercuri la ora 20.00.

„În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanța și Tulcea, precum și în zona de munte aferentă județului Dâmbovița se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 50-60 l/mp și pe arii restrânse 80-90 l/mp”, se arată în informarea transmisă de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

O altă avertizare, de data aceasta cod galben de ploi, vizează 20 de județe din centrul țării.

„În intervalul menționat, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și Meridionali, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăși la rafală 55…65 km/h cu precădere în regiunile estice și la munte și pentru intervale scurte de timp peste 75…80 km/h în zona litoralului, dar și pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea”, se mai arată în informarea ANM.

Peste 4.000 de jandarmi, mobilizați

Peste 4.000 de pompieri cu 800 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul oamenilor în caz de inundații, având în vedere că hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații pe râuri din 18 județe, anunță IGSU.

„Peste 4.000 de pompieri cu 800 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților, pentru limitarea și înlăturarea efectelor posibil a fi generate de fenomenele meteorologice periculoase. În cursul zilei de marți, 11 octombrie a.c., Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 11- 13 octombrie a.c., o avertizare Cod Galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanți, viituri rapide și creșteri de debite pe unele râuri din județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Prahova, Neamț, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea”, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) remis marți MEDIAFAX.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mai anunțat că monitorizează zonele în care pot apărea probleme. Totodată, au fost pregătite pentru intervenție autospeciale și motopompe de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate.

„Daca situația din teren o va impune, inspectoratele pentru situații de urgență județene vor activa grupele operative și vor suplimenta personalul necesar intervenției, inclusiv prin dislocarea imediată în zonele de risc, a unor detașamente de pompieri care să participe la evacuarea populației și înlăturarea eventualelor efecte negative”, potrivit documentului citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură